Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен: Купуваме още руски петрол, за да попречим на Путин да го продаде по-скъпо

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи, че страните от Европейски Съюз не престават да купуват съветски нефт, макар че дадоха обещание изцяло да понижат енергийната взаимозависимост от Русия, с цел да ѝ попречат да продава недопечен нефт другаде на по-висока цена.

Обяснението пристигна, откакто водещата на MSNBC Мика Бжежински (дъщеря на популярния Збигнев Бжежински, бел. ред.) притисна Урсула фон дер Лайен за какво Европейски Съюз не наложи цялостно ембарго, по време на изявление в понеделник. Фон дер Лайен увери Бжежински, че дълготрайната цел на блока е да спре пазаруването на съветски изкопаеми горива и да ги размени с други възможности като възобновими източници или полутечен природен газ, доставян от Съединени американски щати. Тя сподели, че съветският президент Владимир Путин е направил неточност, когато е наредил офанзива против Украйна, защото е " изгубил най-хубавия си клиент, Европа ".

" Никога няма да се върнем ", добави тя.

Телевизионният водещ попита дали цялостното ембарго върху търговията с нефт с Русия ще бъде " най-ефективният метод Путин да осъзнае, че е направил стратегически неуспех ". Фон дер Лайен съобщи, че Европейски Съюз би трябвало да откри " верния баланс " сред това да нарани Путин със наказания и да не нарани себе си прекалено много в процеса.

" Ако неотложно отрежем – още през днешния ден – петрола му, Путин може да успее да трансферира количествата, които не продава на Европейския съюз, на международния пазар, където цените ще се усилят, и да го продаде за повече и да изпълни военния си сандък ", изясни фон дер Лайен.

Тя призна, че " останалата част от света " би трябвало да се причисли към Съединени американски щати и техните съдружници в избягването на Русия ", с цел да не работи същият сюжет в бъдеще. Досега огромна част от международната стопанска система, в това число огромните консуматори на сила като Китай и Индия, отхвърлиха да поддържат антируските наказания.
Водещата на MSNBC допусна, че Европейски Съюз би трябвало да мисли в този момент за използването на същата тактика на обособяване на Китай.

Фон дер Лайен сподели, че енергийните връзки сред Европейски Съюз и Русия са " неповторими " и добави, че " другите следят доста деликатно дали ще спечелим " икономическата битка против Русия.

Бжежински попита: " Какво могат и би трябвало да вършат Съединени американски щати и Европейски Съюз дружно, с цел да овладеят по-ефективно експанзионистките цели на Китай - както стопански, по този начин и военни?

Фон дер Лайен изясни, че няма да се ангажира Европейски Съюз да стане по-конфронтиращ се с Китай, в сравнение с към този момент е, заявявайки, че Европа ще се опълчи на Пекин във връзка с спазването човешките права, ще си сътрудничи по въпросите за изменението на климата и ще се конкурира с азиатската страна стопански.

Източник: Факти.бг
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР