Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че

...
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен обяви, че
Коментари Харесай

Руски банки изритани от SWIFT. Какво представлява системата и до какво ще доведе?

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен разгласи, че ще предложи на европейските водачи част от съветските банки да бъдат изключени от системата SWIFT.

Ответните ограничения против Русия са разисквани с водачите на Франция, Германия, Италия, Обединеното кралство и Канада.

" Ангажирахме се да подсигуряваме, че част от съветските банки ще бъдат изключени от SWIFT. Това ще даде гаранции, че тези банки са извадени от интернационалната финансова система и по този начин са възпрепятствани да оперират в световен мащаб.

Отрязването на банките ще попречи на опцията им да вършат финансови транзакции по света и ще блокира дейно съветския импорт и експорт. Второ, ще попречим на Путин да употребява заделените средства за война.

Ще сковаваме активите на съветската централна банка. Това ще докара до заледяване на нейните транзакции и ще направи невероятно за нея да осребри активите си. И най-после, ще работим за възбрана съветските олигарси да употребяват активите си на нашите пазари. Всички тези ограничения значително ще навредят на опциите на Путин да финансира войната ", настоя тя.

Часове по-късно съветската централна банка заяви, че клиентите на съветските банки, които попадат под глобите на Съединени американски щати и други западни страни, няма да могат да употребяват своите карти с приложенията на " Google Пей " и " Епъл Пей ", нито да пазарят с тях зад граница.

От националния трезор означават, че става въпрос за карти на ВТБ, " Совкомбанк ", " Новикомбанк ", " Промсвязьбанк " и банка " Открития ".

Тези карти няма да могат да бъдат употребени и за онлайн разплащания към компании регистрирани в страни, които са наложили наказания на Москва.

Какво съставлява SWIFT?

SWIFT е международна междубанкова финансова телекомуникация (Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication - SWIFT). Това е главната предпазена система за известия, която банките употребяват за осъществяване на бързи и сигурни трансгранични заплащания, позволявайки безпрепятствено протичане на интернационалната търговия.

В момента мрежата се употребява от повече от 11 000 финансови институции за изпращане на сигурни известия и платежни нареждания. Без световно призната опция, тази система е от значително значение за световните финанси.

През годините SWIFT се трансформира в главен механизъм за финансиране на интернационалната търговия. През 2020 година към 38 милиона транзакции са се изпращали всеки ден през платформата. Това улеснява покупко-продажби на стойност трилиони щатски долари.

Кой има SWIFT?

SWIFT e учредена през 70-те години на предишния век и действително е кооперация от хиляди институции и страни, които употребяват услугата. Базирана в Белгия, системата остава неутрална в комерсиалните разногласия.

Защо възбраната изключването на Русия от SWIFT е нещо в действителност доста съществено?

Този ход ще навреди най-силно на съветската стопанска система, тъй като елементарните транзакции ще би трябвало да се правят непосредствено сред банките или да се насочват през нови конкурентни системи. Това пък усилва разноските и основава забавяния.

Премахването на Русия от SWIFT ще попречи на финансовите институции да изпращат пари към или от страната, което би било неочакван потрес за съветските компании и техните задгранични клиенти, изключително купувачите на нефт и естествени запаси, деноминирани в щатски долари.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР