Председателят на Европейската комисия смята, че е необходимо България и

...
Председателят на Европейската комисия смята, че е необходимо България и
Коментари Харесай

Юнкер в годишната си реч: България и Румъния в Шенген

Председателят на Европейската комисия счита, че е належащо България и Румъния в скоро време да станат част от шенгенската зона. Това съобщи Жан-Клод Юнкер във встъпителната си тирада при откриването на новия парламентарен сезон в Страсбург.

„ Необходимо е България и Румъния да се причислят към Шенгенската зона в скоро време, а след тях и Хърватия “, съобщи Юнкер.

Юнкер предложи Европейският съюз да назначи собствен обединен финансов министър, като по този метод ще се задълбочи интеграцията на еврозоната.

„ Нуждаем се от европейски министър на стопанската система и финансите “,

сподели той в речта си, траяла над час.

Председателят на Европейска комисия уточни също, че „ вятърът се е върнал в европейските платна “ и континентът става все по-обединен, а стопанската система набира инерция година след Брекзит.

„ Сега имаме интервал на благоприятни условия, само че той няма да продължи постоянно. Нека се възползваме оптимално от момента и да осезаем вятъра в платната си “, уточни той.

По време на изявлението си ръководителят зае доста по-позитивна позиция от тази,

която изрази през септември 2016 година, когато съобщи, че „ съюзът не е в положително положение, унищожен от една година, която раздруса нашите основи “.

Днес обаче той сподели, че водачите на оставащите 27 страни от общността са единни в желанието си за обединяване. Юнкер съобщи, че през оставащото време до края на мандата на европарламента би трябвало да се преодолее задълбочаващата се бездна със страните от Източна Европа.

„ Имаме единствено два разновидността – или да се обединим към положителен европейски дневен ред,

или всеки да се отдръпна в своя личен ъгъл “, сподели някогашният люксембургски министър председател. „ Изправен пред този избор, аз упорствам за единение “, добави той.

По отношение на Англия, за която Юнкер приказва в края на речта си, той още веднъж повтори, че страната ще съжалява за решението си да напусне Европейски Съюз, само че все пак за съюза това не е краят и той ще продължи да се развива. „ Ние сме длъжни да почитаме волята на английския народ “, уточни той. Официалното излизане на страната от общността ще е на 29 март 2019 година

Напускането на Англия е тъжно и трагично, само че това не е бъдещето на Европейски Съюз, уточни още той.

В годишната си тирада Юнкер не пропусна да разяснява и обтегнатите връзки на Брюксел с Анкара.

Според ръководителя на Европейска комисия Турция „ стремително се отдалечава от Европейския съюз, пробвайки се да унищожи всички мостове “ с Европа. Въпреки това Европейски Съюз оставя отворена врата както за турския народ, по този начин и за всички, които „ желаят да си сътрудничат с Европейски Съюз на основата на общи полезности “.

Ердоган получи надзор над разузнаването, нова чистка на медии и държавни чиновници в Турция

Германия: Този път Ердоган прекали

Той също по този начин насочи зов към управляващите в Анкара да освободят европейските публицисти, арестувани по обвинявания в тероризъм след несполучливия опит за прелом в Турция от лятото на предходната година. „ Призовавам управляващите в Турция – пуснете публицистите ни! “, сподели Юнкер.

По думите му Европа е „ континент на зрялата народна власт “ и всеки, който „ умишлено го оскърбява, унищожава всички благоприятни условия за основаване на мостове “.

Във връзка с апела за единение Юнкер предложи и назначението на обединен финансов министър за Европейски Съюз,

като по този метод ще се задълбочи интеграцията на еврозоната. „ Нуждаем се от европейски министър на стопанската система и финансите “, сподели той.

Председателят на Европейска комисия уточни също, че през новия парламентарен сезон ще изиска даването на повече права за инспекции на задгранични придобивания в стратегически за Европа браншове.

„ Ние не сме наивни търговци без регулации. Европа ще отбрани стратегическите си ползи с европейска рамка за капиталово наблюдаване “, сподели Юнкер.

Въпреки това в обичайна си тирада при започване на новия политически сезон някогашният министър председател на Люксембург уточни също, че е належащо да се сключат нови търговски съглашения със страни като Австралия и Нова Зеландия, които да бъдат приключени до 2019 година, когато завършва мандатът на сегашния европарламент.

Времето за Юнкер изтича, защото 2018 година ще е последната цялостна година от неговия мандат и този на Европейска комисия.



Юнкер се разгласи срещу концепциите на Макрон за обособени парламент и бюджет на еврозоната.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР