Председателят на Европейската комисия се опита в сряда да успокои

...
Председателят на Европейската комисия се опита в сряда да успокои
Коментари Харесай

Фон дер Лайен уверява Западните Балкани, че са част от семейството, но в ЕС не са сигурни

Председателят на Европейската комисия се опита в сряда да успокои шестте претенденти за участие от Балканите , че те са семейство, което един ден ще се причисли към блока след по-хладни мнения от страни от Европейски Съюз, опасяващи се от отрицателна реакция вкъщи, написа " Ройтерс ".

След седмици на разискване, водачите на Европейски Съюз желаят да се спогодят за декларация на върха, в която се удостоверява 18-годишно заричане за бъдещо участие на Сърбия, Черна гора, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Косово и Албания, в случай че те дават отговор на критериите.

Но защото " процесът на разширение ", блокиран от разнообразни разногласия както в Брюксел, по този начин и в района , доста на Балканите считат, че декларацията на Европейски Съюз е празно изказване . Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен се опита да разсее това .

 Меркел: Европейски Съюз не би трябвало да измисля нови условия за участие на Западните Балкани
Меркел: Европейски Съюз не би трябвало да измисля нови условия за участие на Западните Балкани

Не единствено тъй като сили като Русия и Китай уголемяват въздействието си, само че и тъй като на Балканите напрежението непрестанно кипи

" Посланието е, че Западните Балкани принадлежат в Европейския съюз. Искаме ги в Европейския съюз. Ние сме едно европейско семейство ", сподели фон дер Лайен пред кореспонденти, когато дойде за срещата на върха с балканските водачи в Словения.

" Ние споделяме една и съща история. Ние споделяме едни и същи полезности и съм надълбоко уверена, че споделяме и същата орис ", сподели тя, откакто преди малко се завърна от турне в района предходната седмица.

Европейски Съюз е най-големият задграничен вложител и търговски сътрудник на шестте страни, зародили след разпадането на Югославия и етническите войни през 90-те години на предишния век.

Но опитът на председателството на Европейски Съюз, Словения да сложи 2030 година като целева дата за присъединението на шестте страни бе несполучлив и блокът също не съумя да извърши обещанията , които са осезаеми за жителите, като да вземем за пример безвизовото пътешестване за Косово.

" Това беше огромна неправда, липса на правдивост по отношение на жителите на страната ни ", сподели министър председателят на Косово Албин Курти, когато дойде на срещата на върха, отбелязвайки, че пет страни от Европейски Съюз към момента не признават независимостта на Косово от Сърбия.
 Съединени американски щати желаят бързо Западните Балкани в Европейски Съюз и е неверно България да стопира РСМ
Съединени американски щати желаят бързо Западните Балкани в Европейски Съюз и е неверно България да стопира РСМ

Вашингтон упорства пред България за намиране на компромис, това е стратегически " многостранен въпрос, който визира всички "

" Застъпвам се за неналичието на боязън от страна на Европейски Съюз и неналичието на оскърбление от страна на Балканите ", добави той. " Все още се надявам ".

Той би трябвало да се срещне с президента на Сърбия Александър Вучич, с френския Еманюел Макрон и немския канцлер Ангела Меркел по-късно в сряда.

След, която се концентрира върху тактиката на Европейски Съюз във връзка с Китай, Афганистан и Съединени американски щати, няколко водачи на Европейски Съюз обявиха, че външната политика би трябвало да стартира вкъщи на Балканите .

" Говорихме доста за ролята на Европа... Ето един образец, където, в случай че желаеме да създадем Европа по-силна и също по този начин да разтеглим геополитическото си въздействие, това е нашият заден двор ", сподели латвийският министър председател Кришанис Каринс пред кореспонденти, мнение, което бе споделено и от австрийския канцлер Себастиан Курц.
 Европейски Съюз към този момент не може да подсигурява участие на Западните Балкани
Европейски Съюз към този момент не може да подсигурява участие на Западните Балкани

Държави укоряват Германия и Франция, че не са принудили България да анулира ветото

" Ако Европейският съюз не предложи на този район действителна вероятност, би трябвало да сме наясно, че други суперсили - Китай, Русия или Турция - ще играят по -голяма роля там. Регионът принадлежи към Европа географски и се нуждае от европейска вероятност ", сподели Курц.

Северните страни като Дания, Франция и Холандия се притесняват от повтаряне на прибързаното присъединение на Румъния и България през 2007 година и неприятно ръководената миграция на източноевропейски служащи към Англия, която обърна доста британци против Европейски Съюз.

България е срещу присъединението на Северна Македония заради езиков и културен спор за споделената история .

Съветник на френския президент съобщи пред " Ройтерс ", че Париж желае да " смаже колелата " на процеса на разширение и да го върне в верния курс, помагайки за превъзмогване на районните разногласия .
 Стево Пендаровски търси в Атина гръцка поддръжка за еврочленство
Стево Пендаровски търси в Атина гръцка поддръжка за еврочленство

Пендаровски е подготвен за Европейски Съюз и Мицотакис го поддържа, в случай че съблюдава съглашението от Преспа
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР