Председателят на Европейската комисия покани Сърбия да се присъедини към

...
Председателят на Европейската комисия покани Сърбия да се присъедини към
Коментари Харесай

Фон дер Лайен в Сърбия: 160 млн. евро енергийна подкрепа, помощ за интерконектора през България

Председателят на Европейската комисия предложения Сърбия да се причисли към Европейски Съюз в взаимните доставки на газ и разгласи 160 милиона евро незабавна бюджетна поддръжка, заяви РТС.

„ Мисля, че това е належащо, с цел да може Сърбия, сходно на други страни, да поддържа уязвимите елементи на обществото, с цел да могат да се оправят с по-високите цени на енергийните артикули “, сподели Фон дер Лайен.

Урсула фон дер Лайен е на посещаване в Сърбия, където тя и президентът на републиката посетиха работата по построяването на междусистемната газова връзка Сърбия-България край Нишка Баня, която би трябвало да завърши до септември 2023 година

„ Радвам се, че през днешния ден дружно с Урсула фон дер Лайен ще посетя работата по построяването на газовия интерконектор сред Сърбия и България, план от огромно значение освен за нашата страна, само че и за целия район на Западни Балкани и Европа “, написа Вучич в Instagram в акаунта си buducnostsrbijeav преди визитата.

Александър Вучич посрещна Урсула фон дер Лайен на летище „ Константин Велики “ в Ниш, откъдето отидоха на строителната площадка на газовия интерконектор в Йелашница.

„ Каним всички, в това число Сърбия, да се причислят към нас в взаимното доставяне с газ, с цел да можем взаимно да реализираме допустимо най-хубавите резултати във връзка с цената, а вие тук в Сърбия сте наранени тъкмо както ние сме в Европейски Съюз “, сподели Урусла фон дер Лайен в Ниш, представена от „ Данас “.

„ Затова, уважаеми президент, уважаеми Александър, значима е и втората част, която е 500 милиона безплатна помощ, в която е и инвестицията в непрекъснат интерконектор през България, с цел да можем да си оказваме помощ и да не се окажем в затруднено състояние “, сподели Фон дер Лайен.

„ Второ, желаеме да подкрепим Сърбия в построяването на енергийно ефикасна болница в Тиршова, губим доста отопление посредством здания, които не са енергийно ефикасни, тази болница би трябвало да бъде приключена до 2025 година “, сподели ръководителят на Европейска комисия.

„ Третата стъпка е построяването на газов интерконектор сред Сърбия и Северна Македония, с което ще приключим нашите планове “, уточни тя.

Тази енергийна рецесия идва от ужасната война, която Русия води против Украйна и по тази причина е извънредно значимо Европейски Съюз да влага още повече в Западните Балкани, тъй като това са вложения за бъдещето, за мира, за просперитета на нашите общ континент, сподели ръководителят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, която е на посещаване в Белград.

„ Европейски Съюз ще остане най-големият политически и стопански сътрудник на Сърбия. Сърбия е един от сътрудниците, които са постигнали максимален прогрес към Европейски Съюз и по тази причина желаеме да подкрепим по-нататъшните ви стъпки, всички ги знаем, ние приказваме за самостоятелност на правосъдната система и битката с корупцията “, уточни тя.

„ Благодаря ви за известието, господин президент, че политиката на Сърбия ще бъде приведена в сходство с политиката на Европейски Съюз до края на годината “, обърна се Урсула фон дер Лайен към сръбският президент Александър Вучич.

Тя сподели още, че приветства известието, че визовата политика на Сърбия ще бъде хармонизирана с политиката на Европейски Съюз до края на годината и прикани за координиране и на външната политика и политиката за сигурност.

„ Тази вечер ще имаме двустранна среща, само че в случай че мога да кажа това, което мощно искам, това е напредъкът сред Сърбия и Косово, знаем от опит, че единствено посредством разговор могат да се вземат решение спорове и да се реализира прогрес “, означи Фон дер Лайен.

„ Знам, че бъдещето на Сърбия е в Европейски Съюз, Европейски Съюз не е цялостен без Сърбия, ние споделяме общ ангажимент и продължаваме да работим дружно “, съобщи ръководителят на Европейска комисия.

„ Скъпа Урсула, доста се веселя, че Ви приветстваме в Ниш за повторно. Тази вечер ще бъдем в Белград, само че се веселя, че сте в Ниш за повторно “. Това сподели от своя страна президентът на Сърбия Александър Вучич. „ Искам да Ви благодаря персонално, че изслушвате всички наши причини “, добави Вучич.

„ Допреди три години нямахме нито един газопровод, единствено този, който отива до Панчево. Сега строим до Зайчар и към България, благодаря ви, че дадохте 50 милиона от 80 милиона евро, които ни трябват за този към България, желая да благодаря и за помощта за построяването на високоскоростната железопътна линия от Белград до Ниш, тази цена скочи до небето “, сподели президентът на Сърбия.

Президентът Вучич сподели във връзка с връзките с Прищина, че Белград ще направи всичко допустимо да резервира мира и стабилността, само че също по този начин, че „ всички едностранни ходове до момента са били направени от Прищина, а не от Белград “.

„ Най-малко се интересуваме от всевъзможни ескалации и проблеми “, сподели Вучич. „ Притеснен съм. Видях вашата конференция с госпожа Вьоса Османи. Видях, че тя употребява опцията да приказва против Белград и Сърбия. Аз в никакъв случай няма да направя това. Мога единствено да ви кажа, че ще създадем всичко, което можем, с цел да спасим мира и стабилността “.

Относно налагането на наказания против Русия, Фон дер Лайен сподели, че процесът на разширение на Европейски Съюз се основава на заслуги и че той е в ръцете на страната, която желае да се причисли.

„ Напредъкът в промените е доста значим, Сърбия към този момент направи доста и ние към момента работим дружно “, уточни ръководителят на Европейска комисия.

„ Важно е “, означи тя, „ привеждането в сходство с общата външна политика и политика на сигурност, тъй като участието в Европейски Съюз значи шерване на едни и същи полезности. Разчитаме на вас като на благонадежден сътрудник, тъй като дружно можем да защитим общите правила “, сподели Фон дер Лайен.

Президентът на Сърбия и ръководителят на Европейската комисия ще беседват по-късно през днешния ден в Белград.

Урсула фон дер Лайен стартира обиколката си на Западните Балкани на 26 октомври с посещаване в Северна Македония, откъдето разгласи, че Европейски Съюз е подготвил пакет за поддръжка за задачите Западни Балкани, с цел да им помогне да се оправят с енергийната рецесия. След Скопие ръководителят на Европейската комисия пътува за Прищина, а по-късно и за Тирана. Тя отиде в Сараево от Албания, а в този момент дойде в Сърбия. Визитата в района завършва на следващия ден, 29 октомври, в Подгорица.

Източник: dnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР