Председателят на Европейската комисия, който е на няколкочасово посещение в

...
Председателят на Европейската комисия, който е на няколкочасово посещение в
Коментари Харесай

Юнкер: Македония е на верния път


Председателят на Европейската комисия, който е на няколкочасово посещаване в македонската столица Скопие, сподели че страната върви по правилния път и в случай че продължава по него, до няколко месеца може да получи рекомендация от Европейска комисия.

Юнкер уточни, че не е пристигнал в Скопие, с цел да заяви точната дата за започване на договарянията за участие на Македония с Европейски Съюз, само че сподели, че страната е постигнала прогрес и в случай че продължи да се движи в същата посока, до няколко месеца може да получи предстоящата рекомендация за започване на договаряния.

Юнкер и македонският министър председател Зоран Заев дават взаимна конференция в Скопие след срещата си в постройката на македонското държавно управление.

Жан-Клод Юнкер сподели, че през миналия интервал Македония е направила промени, които са изненадали света, а договорът с България е нараснал репутацията на страната в Европейски Съюз.

„ Става дума за помиряване на историята и географията, за решение на дългогодишни проблеми. Направихме това с други страни, ще то създадем и с вас ”, увери Юнкер.

Председателят на Европейска комисия уточни още веднъж, че резултатите за всяка страна от Западните Балкани ще се преценят въз основа на самостоятелните й достижения. Той поръча на македонските управляващи да разрешат разногласието за името с гръцките си другари.

На срещата си с Юнкер Заев е изтъкнал, че Македония поставя старания за поощряване на добросъседските връзки.

Македония слага акцент върху построяването на нови мостове на съдействие, на открит разговор, учреден на взаимно почитание. „ Насърчени от Договора за добросъседство с България, продължаваме със сериозен ангажимент да работим за решение на казуса, който Гърция има с нашето конституционно име ”, сподели Заев.

Македонският министър председател акцентира, че за държавното управление в Скопие е задоволително име с географски определител, който да разграничава Македония и едноименния район в Гърция. Настояваме за решение, което да е трайно, да зачита достолепието и да пази идентичността и на двете страни, акцентира Заев. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР