Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер (вдясно) ще разчита на

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер (вдясно) ще разчита на
Коментари Харесай

Къде ще трябва да лавира България

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер (вдясно) ще разчита на България да прокара законодателните хрумвания на Европейска комисия

© Eric Vidal Част от тематиката Председателството на Европейски Съюз
Парти в кухнята-майка

Предвидените все още пари за кетеринг са едвам 1.7 млн. лева, а поръчките се бавят

Бързи, дълги и чартърен

Допълнителен бизнес около председателството ще има за вносителите на нови коли, бусове и рейсове

В очакване на златната година

Европредседателството ще донесе нов бизнес за хотели, заведения за хранене, превозвачи, търговци, кетъринг и озвучителни компании и доста други

София 2018: Само с резервации

Градският туристически бизнес в София се готви за рекордна година

Проба, проба! Едно, две, три!

Нуждата от механически експерти е огромна, а частните компании са в незнание дали някой ще търси помощта им
Още по тематиката
Борисов отхвърля съмненията на Германия, че през границите ни всеобщо минават имигранти

Германският канцлер Ангела Меркел изиска специфична среща с българския и с гръцкия министър председател, с цел да обсъдят източниците на продължаващата незаконна имиграция
15 дек 2017
Само 5% от парите за лобиране в Брюксел идват от новите страни в Европейски Съюз
от Дневник,15 дек 2017
Борисов плаши тези, които не канят европейските водачи на диалозите за Близкия изток

Поредната геостратегическа идея на българския министър председател беше провокирана от разногласията за миграционната политика на Европейски Съюз
14 дек 2017 " Дебатът за бюджета. " Гунтрам Волф, шефът на авторитетния брюкселски тинк-танк " Брюгел ", дава отговор, без да се замисля на въпроса кое е най-голямото предизвикателство пред България в идващите шест месеца. " България може да способства за разрешаването на споровете, които се чакат, изключително сред Изтока и Запада ", счита той.

Независимо от плеядата цели на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, без подозрение най-големият въпрос, който следва пред Европейския съюз, е бъдещата бюджетна рамка за интервала след 2021 година Тя ще бъде подложена на напън освен от излизането на Англия от Европейски Съюз, само че и поради въвеждането на от ден на ден нови общи европейски политики като общия защитителен фонд и гранична защита, които подяждат общата бюджетна база. Така че, желаят или не, страните членки ще би трябвало да го реформират.

През шестте месеца на председателството би трябвало да се вземат и съществени решения за бъдещето на еврозоната и миграционната политика на Европейски Съюз (регламентът от Дъблин, по жаргона на ЕС). Отделно има и няколко законодателни акта, по които България ще посредничи и които директно засягат ползите й.

Money, always funny

България няма да има решаваща роля в окончателните договаряния – Европейската комисия ще предложи първия си план в края на май 2018 година Но точно по време на българското председателство ще стартира подмолната борба. " Фактът, че сме в кухнята, ще ни помогне да насочваме дебата ", споделя почитан български посланик.

Едната концепция, която сега да вземем за пример се разисква в Европейската комисия, е да се вдигнат вноските на страните членки, с което да се компенсира понижението на средствата поради Brexit. Ако през 2015 година беше употребена предлаганата в този момент смяна, вноската на България през 2015 година от 424 млн. евро щеше да нарасне с към 12%. Алтернативната концепция е да се орежат сегашните фондове. Ако това се случи единствено с кохезионния, който подкрепя най-бедните страни и райони, в това число България, то страната може да изгуби почти 200 млн. евро годишно.

България няма публична позиция по въпроса, само че от диалози с разнообразни дипломати и специалисти може да се заключи, че София ще се стреми да бута дебата далеко от радикални промени. Сделката, която би се предложила, е страните членки да усилят вноските си, а страните бенефициери да бъдат задължени да извършват повече условия, с цел да имат достъп до фондовете.

Задачата ще се усложни от конфликт сред Източните и Западните страни членки. България е в неповторима обстановка. Тя има финансови ползи като Полша, само че поради задачите си – влизането в еврозоната и Шенген и свалянето на механизма за наблюдаване, би трябвало да се придържа към позициите на страни като Германия. За това лавирането по въпроса с бюджета в Брюксел ще бъде много забавно.

Миграцията, която едвам не раздели Европейски Съюз

В шестте месеца, в които България е ръководител на Съвета на Европейски Съюз, ще би трябвало да се вземат и решенията за така наречен правилник от Дъблин. Той изискваше незаконните мигранти да бъдат връщани в страните, през които са влезнали, само че с началото на имигрантската рецесия се оказа, че Гърция и Италия няма по какъв начин да се оправят и беше признат механизъм за автоматизираното преразпределение на мигрантите към други страни. Системата е в интерес и на България, която също може да бъде изправена пред такава обстановка. Полша, Унгария, а до неотдавна и Словакия обаче се възпротивиха да одобряват мигранти, а доста други страни, в това число България, пасуват и не извършват избраните им квотите. Тази седмица се развихри и скандал в Брюксел, откакто стана ясно, че ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск ще предложи на страните членки да отстранен квотите, защото не работят. Комисарят по миграцията Димистрис Аврамопулос назова позицията на Туск " антиевропейска " – рядко експлоадиране в другояче досадно цивилизованите разногласия сред европейските институции.

Няколко закона, които директно засягат България

По време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз би трябвало да се одобряват ремонти или напълно ново законодателство, които директно засягат България. Един подобен образец са директивите за командированите водачи и за работните условия на водачите. Въпреки че на доктрина те би трябвало да подобрят изискванията на работа в транспортния бранш, задачата им е да лимитират конкуренцията на служащи от Източна Европа. Например водачите ще бъдат длъжни да се връщат за отмора вкъщи един път на всеки три седмици.

Друго сходно законодателство е координирането на обществените системи. Най-важната точка в тази инструкция обаче разказва изискванията, в които може да се отхвърля даването на обществени помощи на лица от други страни членки. Целта е да се предотврати така наречен обществен туризъм, само че още веднъж мярката е ориентирана против източноевропейците.

В региона на цифровата стопанска система, за която дава отговор българският комисар Мария Габриел, също следва забавно законодателство. Например следва разискването на авторските права в интернет, свободата за транспорт на данни и отбраната на персоналните данни онлайн. Това са се въпроси, които директно засягат потребителите - да вземем за пример кой и по какъв начин може да прониква в тяхната кодирана връзка.

Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР