Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се обяви против създаване

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се обяви против създаване
Коментари Харесай

Юнкер призова за обединяване на евроинституции и повече пряка демокрация в ЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер се разгласи срещу основаване на нови институции в Европейски Съюз и за сливане на поста ръководител на Еврокомисията и Европейския съвет. Това бяха част от отправените от него оферти по време на годишното му слово за положението на Европейски Съюз, произнесено пред Европейския парламент в Страсбург.

Юнкер се разгласи срещу концепциите на президента на Франция Еманюел Макрон за обособяването на обособен бюджет и парламент за страните от еврозоната. Той съобщи, че всички страни в Европейски Съюз би трябвало да бъдат част от еврозоната и Шенген.

Не ни трябват нови институции на Европейски Съюз, уточни Юнкер. Той предложи отсега нататък Европейската комисия и Европейският съвет да бъдат управлявани от един ръководител, определен директно при гласуването за Европейски парламент. Юнкер се застъпи за концепцията част от евродепутатите да бъдат избирани от общоевропейски листи. Той изрази вяра предварителното оповестяване на претендентите за ръководител на Европейска комисия да се резервира и повтори, че няма да се кандидатира за втори мандат.

Едва шест минути преди края на словото си, траяло повече от час, Юнкер засегна въпроса с напускането на Англия. Той дефинира решението на болшинството британци като "тъжно и трагично ", само че съобщи, че това не е бъдещето на Европейски Съюз. Юнкер прикани държавните и държавните ръководители на страните от Европейски Съюз да се съберат през март 2019 година в румънския град Сибиу, с цел да беседват за бъдещето на общността.

Неколкократно в речта си Юнкер говореше за "нашите 27 страни ", с което изключваше Англия от тематиките за бъдещия Европейски Съюз. Той прикани за предоставяне на ясна вероятност за приемането в Европейски Съюз на Западните Балкани, само че акцентира, че сходен метод за Турция е неосъществим в обозримо бъдеще. Занапред страните от Европейски Съюз ще бъдат повече от 27, Европа е място за зрели демокрации, уточни той.

Юнкер настоя до 2025 година в Европейски Съюз да бъде основан защитителен съюз. По неговите думи европейската прокуратура би следвало да се заеме с въпросите на тероризма.

Юнкер предложи обособяването на европейска организация за киберсигурност. Той означи, че Европейски Съюз е уязвим на хакерски атаки, които от време на време са по-опасни от нормалните военни средства.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР