Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че все още

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер съобщи, че все още
Коментари Харесай

Юнкер: Все още в ЕС има съпротива срещу преговорите с Македония

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер заяви, че към момента някои страни от Европейски Съюз се възпротивяват на опцията за начало на договаряния за присъединението на Северна Македония към Общността. Той направи това изявление на взаимна конференция с македонския министър председател Зоран Заев.

Нашата справедлива оценка е, че Северна Македония е подготвена за начало на договарянията за присъединение към Европейски Съюз. Някои страни се въздържат и ще направя всичко допустимо да ги убедя в нуждата да се предприеме тази историческа стъпка, уточни Юнкер.

Съветът на Европейски Съюз ще разиска въпроса по-общо този месец. Желанието на Европейска комисия е да бъде взето решение през лятото, разясни той. Попитан дали чака след изборите в Гърция да бъде преразгледано съглашението сред Скопие и Атина, Юнкер съобщи, че сделката е сред държавни управления и по тази причина не чака промени. Договорът е контракт, добави той.

Северна Македония не може да става жертва на това по какъв начин страни от Европейски Съюз съблюдават или не съблюдават върховенството на закона. Горд съм от напредъка, маркиран от Северна Македония, от смелостта в подхванатите стъпки. Това е ослепителен образец за района. Договорите на Скопие със София и Атина демонстрират нуждата от просвета на политическите отстъпки. Други в района би трябвало да сторят същото, разяснява Юнкер.

Заслужаваме покана за договаряния и се надявам да я получим това лято, съобщи министър председателят Заев. Той дефинира мнението на Европейска комисия, че страната му е подготвена за договаряния, като най-хубавата оценка от началото на европейските старания на Скопие. Показахме, че сме способни на отстъпки. Това бе поискано от нас, сторихме го и сме подготвени да стартираме договаряния, в този момент е ред на Европейски Съюз, топката е в европейското поле. Не чакаме неотложно приемане в Европейски Съюз, добави министър председателят.

Ако Европа продължи да ни предизвиква и ни дава обективни и заслужени благоприятни условия, ще можем по-бързо да реализираме триумф. Решението (за начало на преговорите) би трябвало да се вземе съгласно достиженията, добави той, запитан дали Албания не би могла да бъде спънка в процеса. Знаем пред какви условия е изправен Европейски Съюз, само че той притегля със способността си да преодолява трудностите с мирни средства, добави Заев.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР