Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза днес, че не

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза днес, че не
Коментари Харесай

Юнкер не е оптимист за Брекзит със сделка

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер сподели през днешния ден, че ”не е огромен оптимист ” за възможностите на Англия да напусне Евросъюза със договорка, и предизвести, че в случай че не бъде контрактуван спретнат Брекзит, ще настъпят тежки стопански последствия.
" Ако не бъде реализирана договорка, а аз не мога да изключа това, би се стигнало до ужасни стопански и обществени последствия във Англия и на континента, по тази причина моите старания са ориентирани по този начин, че да може да бъде избегнато най-лошото. Но не съм огромен оптимист, когато става дума за този въпрос ", съобщи Юнкер. " Защото в английския парламент всякога, когато гласоподават, има болшинство против нещо, а няма болшинство в поддръжка на нещо ", добави той.

Коментарът на Юнкер пристигна след следващата среща сред него и английския министър председател Тереза Мей в Брюксел. Според общото им изказване след завършването й пробив към този момент няма и договарянията не престават. Юнкер и Мей ще беседват още веднъж до края на месеца.

Преди заминаването си за Брюксел Мей съобщи пред английския парламент, че ще се опита да реализира юридически обвързващи промени в препоръчаното съглашение за Брексит. Тя се пробва да успокои опасенията на английските депутати от " защитния механизъм ", целящ да избегне " твърда " граница сред Ирландия и английската провинция Северна Ирландия.

Мей даде обещание, че ще подложи ревизираното съглашение за Брексит на гласоподаване от Народното събрание допустимо най-скоро, само че единствено откакто убеди Европейски Съюз да одобри промени в него.

Правнообвързващи промени на защитната уговорка за Северна Ирландия са единственият метод за отбягване на корав Брекзит без съглашение, съобщи и английският външен министър Джереми Хънт. " Това в действителност е единствения метод за излизане от тази обстановка ", означи Хънт в тирада в Берлин и добави, че съгласно него казусът с възможното удължение на периода за Брексит е, че то няма да реши нищо.

Според Хънт Европейският съюз би трябвало да одобри " елементарна, само че значима смяна " в защитната уговорка, с цел да може Англия да е уверена, че няма да се окаже притисната за безграничен период в митнически съюз с общността. Британското държавно управление е решително, че в случай че тази смяна бъде направена, ще може да убеди Народното събрание да одобри съглашението, акцентира външният министър.

До 15 английски министри може да гласоподават за блокиране на излизането на страната от Евросъюза на 29 март, както е планувано, ако няма договорка за Брекзит, заяви в това време организация Блумбърг, като се базира на три добре осведомени източника.

Министрите, които са срещу бракоразвод с Европейски Съюз без съглашение, обмислят дали да провокират Тереза Мей да ги уволни, ако гласоподават против нея на планувания за 28 февруари избор в Народното събрание. Те са за отсрочване на Брексит, в случай че няма договорка, и техният проект планува Мей да бъде принудена да избира сред излизане от съюза със съглашение или отлагането му.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР