Председателят на Европейската комисия Жан - Клод Юнкер е на

...
Председателят на Европейската комисия Жан - Клод Юнкер е на
Коментари Харесай

Започна работният обяд на Борисов, Юнкер и лидерите на Западните Балкани

Председателят на Европейската комисия Жан - Клод Юнкер е на посещаване у нас. С визитата в София завършва обиколката на Юнкер в страните от Западните Балкани. Ирина Цонева следи визитата.

В този час в Резиденция " Бояна " стартира работния обяд на премиера Бойко Борисов, ръководителя на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер и водачите на Западните Балкани. Основен акцент са вероятността на страните и опциите за инфраструктурна и цифрова съгласуваност с европейско финансиране и хибридно от разнообразни банки в Европа и света.

Тук са всички водачи на всички страните от Западните Балкани - президентът на Босна и Херцеговина - Драган Чович, на Косово - Хашим Тачи, на Сърбия - Александър Вучич, както и министър председателите на Черна Гора - Душко Маркович, на Албания - Еди Рама и на Република Македония - Зоран Заев. Заедно с Юнкер тук е и висшият представител по външна политика на Европейски Съюз Федерика Могерини, а също и комисарят по политиката за разширение Йоханес Хан. От българска страна в диалозите вземат участие вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева и министърът по Европредседателството Лилияна Павлова.

Преди началото на работния обяд министър председателят организира две двустранни срещи с президента на Косово Хашим Тачи и премиера на Черна гора Душко Маркович. На срещата с Тачи министър председателят акцентира, че е значимо в този момент да се възползваме от момента съсредоточим все още и действителното създаване на коридорите, което би могло да способства до сигурност както в района на Балканите, по този начин и в цяла Европа, а и в света. Пред Душко Маркович Борисов изяви безапелационното предпочитание на страната ни да поддържа европейския и евроатлантическия път на Черна гора.

В 13:30 Българска национална телевизия ще излъчи онлайн конференцията на Бойко Борисов и Юнкер.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР