Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер даде тласък на надеждите

...
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер даде тласък на надеждите
Коментари Харесай

Юнкер иска Хърватия в Шенген и в чакалнята за еврозоната

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер даде подтик на очакванията на Хърватия да се причисли към Шенгенската зона " отворената граница " на Европейски Съюз, както и в чакалнята за приемане на еврото, оповестява " Ройтерс ".

Хърватия се причисли към Европейски Съюз през 2013 година, само че за да се причисли към Шенгенското пространство , би трябвало да убеди Брюксел, че е в положение дейно да ръководи външните граници на блока, изключително сензитивен въпрос след рецесията с мигрантите в Европа през 2015 година

" Бих желал Европейската комисия да даде рекомендация преди края на нашия мандат за присъединението на Хърватия към шенгенската зона ", съобщи Юнкер пред кореспонденти след диалози с хърватския министър-председател Андрей Пленкович.

Настоящият мандат на Комисията изтича през октомври . След като се даде рекомендация, страните-членки на Европейския съюз нормално я утвърждават, което значи, че Хърватия може да се причисли към Шенгенското пространство още през идната година .

Пленкович сподели, че чака от Комисията , изпълнителната власт на Европейски Съюз, да удостовери през есента , че Хърватия дава отговор на всички механически критерии за присъединение към Шенген.

Членството в Шенген води до по-тясна политическа и икономическа интеграция с останалата част от Европейски Съюз, премахвайки закъсненията в придвижването на хора и артикули.

Шенгенската зона включва 22 от 28-те държави-членки на Европейски Съюз, както и четири страни отвън Европейски Съюз - Норвегия, Исландия, Швейцария и Лихтенщайн . Както и Хърватия, другите членове на Европейски Съюз, които не са в Шенген, са Англия, Ирландия, България, Румъния и Кипър.

Юнкер изясни и че Комисията ще поддържа кандидатурата на Хърватия да се причисли към Европейския механизъм (ERM-2) - две години в чакалнята за евро, когато една страна би трябвало да потвърди стабилността на своята валута.

" Вярвам, че Хърватия е подготвена да се причисли към ERM-2 ", сподели Юнкер. Неговата оферта ще бъде оценена от Европейската централна банка . Хърватия се надява да се причисли към Шенгенското пространство и ERM-2 през 2020 година
 ЕЦБ сменя караула и от това зависи дали самото евро ще е изложено на риск
ЕЦБ сменя караула и от това зависи дали самото евро ще е изложено на риск

Компетентни и политически необременени водачи би трябвало да ръководят ползи на обособени страни в един надълбоко разграничен съюз
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР