Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен пристигна

...
Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен пристигна
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен пристигна в София за пускането на интерконектора с Гърция

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен дойде в София във връзка идното въвеждане в употреба на междусистемната газова връзка Гърция-България. Това оповестиха от Представителството на Европейската комисия в България на страницата си във Фейсбук.Тя беше посрещната от Цветан Кюланов, и.д. началник на Представителството на Европейската комисия в България.

Интерконекторът, който свързва газопреносните мрежи на двете страни и обезпечава основен за енергийната диверсификация на България достъп до Южния газов кулоар и редица нови източници на природен газ, ще проработи публично от 1 октомври, се отбелязва в известието.
Съоръжението е с обща дължина 182 км и свързва газопреносните системи на България и Гърция, в това число Трансадриатическия газопровод. Общата стойност на газопровода е над 240 млн. евро, от които Европейската комисия даде безплатно за предпроектни изследвания през 2010 година 45 млн. евро и още 35 млн. евро по оперативна стратегия на България. Европейската капиталова банка кредитира градежа със 110 млн. евро, допълват от Нова телевизия.

В рамките на визитата си, ръководителят на Европейска комисия ще организира срещи с президента Румен Радев, както и с президента на Република Северна Македония Стево Пендаровски и министър-председателя на Гърция Кириакос Мицотакис, които също ще участват на церемонията по въвеждане в употреба на междусистемната газова връзка. За събитието към този момент дойде и еврокомисарят по енергетика Кадри Симсон.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР