Председателят на Европейската комисия да бъде избиран от парламента. Това

...
Председателят на Европейската комисия да бъде избиран от парламента. Това
Коментари Харесай

София беше домакин на форум за перспективите пред Европейския съюз

Председателят на Европейската комисия да бъде избиран от Народното събрание. Това е посочено в по този начин наречена Софийска декларация на групата " Спинели " - мрежа от европейски политически водачи, подкрепящи концепцията за основаване на федерален Европейски съюз. Днес в София се състоя европейската среща на групата от евродепутати от разнообразни политически групи.


Сливане на поста ръководител на Еврокомисията на Съвета на Европейския съюз, какъв брой огромна да е еврокомисията и Брекзит и резултатът от него. Това разискват по този начин наречените европейски федералисти в София, а срещата им неслучайно се организира в навечерието на неофициалния Европейски съвет. Посланията в Софийската декларация са и по главните тематики в дневния ред на европейските водачи на следващия ден.
Елмар Брок, член на Европейския парламент, Председател на Съюза на Европейските федералисти: Искаме да е ясно, че идващият ръководител на комисията няма да бъде избиран в задни стаички, а от народа на европейските избори.
Утре европейските водачи ще разискват и новия рамков бюджет на Евросъюза, а заложените в него цели ще оформят и визията за бъдещето на блока.

Андрю Дъф - Председател на Групата " Спинели ": Сигурност и защита - тези два бранша са по-важни от всеки път и има единодушие за усилване на интеграцията, а това коства пари. Трябва да преодолеем Брекзит, има браншове също, които могат да бъдат съфинансирани сред Брюксел и националните държавни управления - земеделие и развиване на селските региони.
Българският евродепутат Андрей Ковачев поддържа позицията на премиера Борисов за съвета на следващия ден, че от общо 73 евродепутатски места, които се освобождават след Брекзит 46 би трябвало да останат незаети за бъдещи страни-членки от Балканите да вземем за пример.

Андрей Ковачев - зам.-председател на ЕНП: Разбира се, че те би трябвало да бъдат резервирани за бъдещи разширявания. Най-важното е, че България не губи нито един народен представител и в идващия парламент ще имаме 17, както имаме и в този момент.
В срещата взе участие и вицепрезидентът Илияна Йотова, някогашен евродепутат. Европейските федералисти чакат смяна в Договора за Европейски Съюз до 5 години и предизвестяват, че е нужно да сме готови политически и законово.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР