Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов е помолил енергийния министър

...
Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов е помолил енергийния министър
Коментари Харесай

КЕВР моли енергийния министър за анализа, че газът е трябвало да поскъпне само с 5%

Председателят на енергийния регулатор Иван Иванов е помолил енергийния министър Александър Николов да даде данните, на чиято база преди ден разгласи, че газът е вместо с 30.4 на 100, каквото е решението на Комисията за енергийно и водно контролиране (КЕВР).

В писмо до Николов, публикувано от пресцентъра на КЕВР в четвъртък, Иванов моли да му бъде възложен направеният от специалистите на Министерството на енергетиката разбор, както и данните и информацията, които са били употребявани, с оглед запознаване на членовете на Комисията за енергийно и водно контролиране с тях и преценка на основателността на изказванията от регулаторна позиция.

Енергийният министър разгласи пред публицисти, че държавният газов снабдител " Булгаргаз " и енергийния регулатор не са употребявали всички благоприятни условия за подтискане на растежа на цената на газа за януари и че не е спазена нормативно заложената скица с приоритет да се употребява газът от разнообразни източници с най-ниски цени.

Според Николов " Булгаргаз " не е спазил наредбата за ценообразуване, който изисква първо да се вкарват в цената най-евтините количества газ на входа на газовата ни мрежа. КЕВР пък не употребила пълномощията си да желае корекции от публичния снабдител. Той обаче не пожела да каже дали съгласно неговите калкулации " Булгаргаз " е трябвало да вземе повече азерски газ, което компанията твърди, че е невероятно, или да се черпи повече от газохранилището в Чирен, което " Булгаргаз " декларира, че става по одобрен график. Николов се базира и на комерсиалната загадка по договорите с " Газпром " и азерската " СОКАР, с цел да не разкрие по какъв начин е тъкмо се е стигнало до показаната от него доста по-ниска цена.

Интересното е, че Николов сподели, че е направил плановете по данните от импортираното в КЕВР заявление на " Булгаргаз ", които сигурно са известни на комисията и Иванов. По думите му шефът на сдружението Николай Павлов не е спазил нормативното условие в контролираната цена първо да вкарва най-евтините количества газ – азерския и от находището в Чирен, а след това скъпият съветски газ. Павлов обаче твърди, че прави точно това.

" След приемането на отговор от Министерство на енергетиката и след провеждането на разбор на експертно равнище от страна на регулатора, Комисията ще осведоми обществеността за своето мнение ", приключва писмото на Иван Иванов.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР