Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи, че ще

...
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен съобщи, че ще
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен: ЕС може да разчита на доставките на газ от САЩ и Норвегия

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че ще предложи в навечерието на срещата на държавните и държавните ръководители от Европейски Съюз в Прага в края на седмицата общо договаряне на доставките на газ и договаряния за по-ниски цени със сигурните снабдители. По нейните думи Европейски Съюз може да разчита на доставките на газ от Съединени американски щати и Норвегия. Тя означи, че независимото договаряне на доставки води до растеж на пазарните цени.

Фон дер Лайен посочи, че от началото на войната на Русия в Украйна Европейски Съюз е понижил използването на газ с 10 на 100. Делът на съветските газови доставки е бил редуциран от 41 на 100 през февруари до 7,5 на 100 през днешния ден. Европейските газохранилища са запълнени до 90 на 100, уточни тя.

Putin has been using energy as a weapon, causing economic and social hardship.

The measures we have put in place provide us with a first buffer of protection.

Now we will step up to tackle rising energy costs ↓

По нейните думи се планува ограничение на обвързаността сред цените на тока и на газа. Според нея е допустимо да се разиска въвеждане на таван на цените на газа, употребен за произвеждане на електричество.

Фон дер Лайен настоя за повишение на разноските за възстановяване на европейската енергийна инфраструктура. Тя предлага страните от Европейски Съюз да извършат тествания за устойчивостта на енергийните уреди, да покачат опциите на европейската гражданска отбрана, да употребяват повече спътниците в орбита за засичане на вероятни закани против инфраструктурата. По нейните думи по тези въпроси е належащо по-тясно съдействие с НАТО.

Председателят на Европейска комисия добави, че след това ще бъде належащо инспекции да бъдат направени и на цифровата инфраструктура. Фон дер Лайен уточни, че саботажът на газопровода " Северен поток " постанова да бъдат подхванати всички тези ограничения.

Очаква се през днешния ден Европейски Съюз да реализира единодушие по новите наказания против Русия, препоръчани от Европейската комисия поради така наречен референдуми в Украйна, свикани от Москва, както и поради оповестената от Кремъл готовност, разгласи висшият представител на Европейски Съюз по външната политика и сигурността Жозеп Борел пред Европейския парламент.

Той настоя пред евродепутатите помощта за Украйна да продължи. Европейците би трябвало да схванат, че ще им коства по-скъпо, в случай че не платят цената на поддръжката, съобщи той. Трябва да продължим дейностите за изолирането на Русия. Необходимо е да поставим огромни дипломатически старания, с цел да разбираем по света на какво се дължат последствията от войната, добави Борел.

Според него съветският президент Владимир Путин се надява, че студът и дефицитът на газ ще разколебае европейската поддръжка за Украйна. Подкрепата ни не е въпрос на благотворителност, от нея зависи нашето бъдеще. Русия би трябвало да се откаже от имперските си упоритости, Украйна би трябвало да си възвърне суверенитета и териториалната целокупност. Войната навлезе в нова и рискова фаза, Украйна настава, само че на фона на нуклеарна опасност. Трябва да покажем, че поддръжката ни за Украйна не отслабва, прикани Борел.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР