Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна в Скопие.

...
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен пристигна в Скопие.
Коментари Харесай

Урсула фон дер Лайен пристигна в Скопие заради заседанието за френското предложение

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен дойде в Скопие. Тя ще се срещне с премиера Димитър Ковачевски, призидента Стево Пендаровски и ръководителя на Народното събрание Талат Джафери.

Фон дер Лайен ще направи послание към депутатите в Народното събрание на страната в деня, в който депутатите ще стартират дебатите по разглеждане на тъй наречените “френско предложение” за разрешаване на отворените въпроси сред Скопие и София и начало на договаряния с Европейски Съюз.

В Туитър фон дер Лайен написа, че “Северна Македония е правилен сътрудник, на който може да се разчита и че народът на страната е посочил своя ангажимент към полезностите на Европейски Съюз.

Фон дер Лайен е вторият ръководител на Европейска комисия, който ще направи особено послание към Собранието в Скопие в основен миг, когато тъй наречените " френско предложение " се чака да бъде гласувано с болшинството на ръководещите от СДСМ, албанския " Демократичен съюз " за интеграция и албанските партии от опозицията.



Докато текат дебатите в законодателния орган в Скопие, извън опозицията е провела следващ митинг срещу " ултиматума " от Брюксел и " българизацията " на страната. Ако предлагането бъде утвърдено, се чака външният министър на страната Буяр Османи да се срещне с българския си сътрудник Теодора Генчовска, с цел да бъде подписан тъй наречените " двустранен протокол " сред двете страни, чието наличие не е публично доказано от нито една от двете страни, само че е обект на спор и в двете.

Управляващите от СДСМ и през днешния ден повториха, че заключенията, които Народното събрание ще прегледа, не включват отстъпки от въпросите на идентичността като език, история, просвета на РСМ и че двустранният протокол с България не е част от преговорната рамка.

Най-спорният въпрос измежду обществеността в Скопие е за езика. Според предложенията, София и Скопие ще създадат едностранни заявления по въпроса. Българското Народно събрание задължи изпълнителната власт да одобри предлагането на Френското председателство под изискване, че нищо в хода на договарянията на РСМ с Брюксел не може да се пояснява като признание от страна на България на съществуването на македонски език.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР