Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен представи 10-тия пакет

...
Председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен представи 10-тия пакет
Коментари Харесай

Новите санкции на ЕС срещу Русия удариха и Иран - но не стигнаха до ядреното гориво

Председателят на Европейска комисия Урсула фон дер Лайен показа 10-тия пакет с оферти за наказания против Русия поради военната експанзия в Украйна, като за първи път те ще обиден и юридически лица от трети страни - точно Иран.

В пакета обаче очевидно липсва желанието да се вкара възбрана за импорт на съветско нуклеарно гориво или санкциониране на " Росатом ", откакто България и Унгария заплашиха да наложат несъгласие.

Какво предлага Урсула фон дер Лайен:

1) Разширяване на листата със възбрана за експорт от Европейски Съюз към Русия на софтуерна и индустриална продукция за 11 милиарда евро

Сред тях има индустриални артикули, от които Русия се нуждае и не може да си набави през трети страни.

Електроника, профилирани транспортни средства, машинни елементи, аварийни елементи за трактори и самолетни мотори.

Стоки от строителния бранш, които може да се пренасочат към военната промишленост - антени и кранове.

2) Допълнителни ограничавания на износа на артикули с двойна приложимост и високотехнологични артикули:

надзор върху 47 електронни съставни елементи, които може да се употребяват в съветски военни системи, включително дронове, ракети и хеликоптери, характерни редки естествени изкопаеми и термални камери.

Санкции против 7 юридически лица от Иран със възбрана за експорт на артикули с двойна приложимост в Русия поради продажбата на дронове " Шахед ", които армията на Путин употребява за заличаване на украинската цивилна инфраструктура
Тези наказания може да бъдат разширени и с други компании от трети страни, в случай че те дават военна помощ на Русия.
3) Нови наказания против съветските пропагандисти и други военни и политически ръководители, както и тези, които се занимават с похищение и принудително осиновяване на украински деца в Украйна, или с разграбване на националните запаси на Украйна.

4) Нови ограничения за недопускане на заобикаляне на глобите
Проследяваме олигарсите, които се пробват да скрият или да продадат активите си, с цел да избегнат наказания. Заедно с страните в Европейски Съюз ще създадем обзор на всички замразени активи на съветската Централна банка, държани в Европейски Съюз. Трябва да забележим къде се намират и какъв брой костват, сподели Фон дер Лайен.
" Призовавам страните да одобряват този пакет бързо. Целта ни е да ги въведем до 24 февруари, годишнината от деня, в който Путин атакува Украйна ", сподели тя.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР