Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер по време на късната нощна

...
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер по време на късната нощна
Коментари Харесай

Европейските лидери без решения за Турция, миграцията и Северен поток“ 2


Председателят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер по време на късната нощна конференция след първия ден от Европейския съвет в Брюксел, сн. ЕПА/БГНЕС

По няколкото тематики, разисквани в четвъртък вечер при започване на двудневното съвещание на Европейския съвет в Брюксел, европейските водачи не са стигнали до някакви ясни и твърди решение. Това се отнася както за връзките с Турция, по този начин и за въпросите на миграцията.

Германската канцлерка Ангела Меркел сподели, че ситуацията с човешките права в Турция е недопустимо и че водачите от Европейския съюз са поискали Европейската комисия да изследва въпроса за редуциране на предприсъединителната помощ за Анкара по " виновен метод ", съобщи Ройтерс.

Меркел прикани своите сътрудници да съкратят финансирането, което Европейски Съюз дава на Турция във връзка със устрема й за присъединение към общността. Канцлерката беше подкрепена от Белгия и Холандия.

Но в изказване пред публицисти след вечеря, на която водачите разискаха връзките с Турция, Меркел сподели, че желае обща позиция на Европейски Съюз за присъединителните договаряния и че разговорът с Анкара би трябвало да продължи.

Меркел също по този начин съобщи, че не планува договаряния с Турция за разширение на митническия съюз с Европейски Съюз.

Австрийският канцлер Кристиан Керн сподели, че предприсъединителните фондове са били предопределени да оказват помощ на Турция да се приближи до европейските стандарти за господство на закона, показва ДПА. " Това очевидно не беше сполучливо ", съобщи той и означи, че е време тази идея да се премисли.

EС ще разшири помощта за Италия за битката с миграцията от Либия

Лидерите на Европейски Съюз се споразумяха да окажат по-широка помощ на Италия, с цел да може да закрие средиземноморския маршрут за незаконна имиграция, съобщи ръководителят на Европейския съвет Доналд Туск на конференция след първото работно съвещание на срещата на върха, съобщи Ройтерс.

" Лидерите се съгласиха, че е належащо да помогнем на Италия за работата и в Либия, имаща за цел да спре имиграцията към Европа ", уточни Туск.

Той заяви също, че водачите ще се върнат през декември към договарянията за реформиране на разпоредбите за предоставяне на леговище, които се провалиха след всеобщия приток на бежанци и мигранти към страните от блока през 2015 година

Туск разяснява, че не може да скрие, че обстановката в Испания поради Каталуния буди паника, само че добави, че няма място за какъвто и да било тип интернационално ходатайство.

" Страните членки дадоха да се разбере, че няма място за интервенция на Европейски Съюз. " Туск уточни, че не чака необятно разискване на тематиката на съмита.

Без консенсус за договаряния по газопровода " Северен поток 2 "

Между страните от Европейски Съюз няма консенсус да се даде на Европейската комисия мандат за договаряния с Русия по проектите й за нов газопровод към Германия " Северен поток 2 ", съобщи ръководителят на Европейска комисия Жан Клод Юнкер, представен от Ройтерс.
Юнкер акцентира, че не чака да се реализира компромис по този въпрос в идващите месеци.

" Европейската комисия обаче продължава да счита, че ще е потребно да й се разпореди мандат за договаряния с Русия ", добави Юнкер на конференция след първия ден от съвещанието на Европейския съвет.

Плановете на " Газпром " са в края на 2019 година да бъде въведен в употреба " Северен поток 2 ", който ще се прокара редом на към този момент работещия " Северен поток " от съветското крайбрежие по дъното на Балтийско море до Северна Германия.

Според Европейска комисия планът не способства за постигането на задачите на Енергийния съюз на Европейския съюз за нашарване на източниците и пътищата за доставка на енергоизточници. Комисията счита, че не е в полза на Европейски Съюз част от газопровода да бъде отвън обсега на европейското законодателство, както упорства Русия. Затова през юни Европейска комисия изиска мандат за договаряния по въпроса с Москва. Целта е операторът на газопровода да подсигурява достъп и на други транзитьори на газ, да предлага недискриминационни цени за транспорт на суровината и да работи транспарантно.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР