Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер каза пред българското правителство и

...
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер каза пред българското правителство и
Коментари Харесай

Жан-Клод Юнкер похвали България за напредъка

Председателят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер сподели пред българското държавно управление и еврокомисарите, че бюджетния недостиг в нашата страна е нещо непознато, че безработицата пада и че сме постигнали извънреден прогрес, че мястото на България е в Шенген. Това са част от политическите послания, които прозвучаха по време на първата значима среща от шестмесечното българско европредседателство.

Планът " Юнкер " е извънредно добре работещ фонд и по него страната ни към този момент е получила общо 350 милиона евро. Това съобщи министър председателят Бойко Борисов след подписването и благодари на Еврокомисията за тази финансова помощ. Жан-Клод Юнкер и Бойко Борисов откроиха инфраструктурните планове на Балканите като приоритет за Европейски Съюз.

Българското председателство стартира в основен миг за Европа и за нейното бъдеще, уточни Юнкер. Той означи огромното значение на подобряването на свързаността на страните от Западните Балкани с цяла Европа. Ако има нещо, за което България ще упорства и ще държи твърдо, това е тематиката за кохезионните фондове, съобщи на собствен ред Борисов.Той също акцентира на свързаността, като посочи, че в границите на нашето председателство страните от района би трябвало да получат гаранция за своето европейско бъдеще, а най-безрисковата вероятност за Европейски Съюз, по думите му, е да се построи инфраструктура на Балканите - автомагистрали, жп линии, пристанища.
Бойко Борисов - министър-председател: Това освен не носи риск на Европейски Съюз, а ще даде опция за по-голяма конкурентоспособност, повече туризъм и доближаване на хората в целия съюз.
Газовите доставки в района също бяха акцент в днешните диалози на колегиума, а Жан-Клод Юнкер подари на Борисов подробна скица за развиването на газовия хъб " Балкан " и сподели, че Европейската комисия поддържа упоритостите на българското държавно управление за диверсификация.

Жан-Клод Юнкер - ръководител на Европейска комисия: Газовите доставки би трябвало да са свързващи, а не разделящи и в това отношение ние вървим в една и съща тенденция с държавното управление на България.
Борисов още веднъж акцентира, че този хъб ще даде опция България да не бъде изолирана и да е освен център на газоразпределянето, само че и на доставка на друг тип природен газ - съветски, азерски, румънски.

Бойко Борисов - министър-председател: Когато приказваме за газов хъб, не приказваме за пренос, а за същинска диверсификация и спазването на Третия енергиен пакет и предоставяне на опция България да се върне на мястото, където е била.
" Южен поток " стана турски и мина през натовска Турция, натовска Гърция и натовска Италия.Благодаря на Юнкер, че ме разбра от първия ден и в този момент хъбът " Балкан " е към този момент факт, сподели още министър председателят.

По основната за страната ни тематика за участие в еврозоната, ръководителят на Еврокомисията подсети, че всички страни, които дават отговор на критериите, могат да станат членки. Той посочи, че в България държавният дълг е доста под 30 на 100, " бюджетният недостиг е нещо непознато тук ", безработицата пада и по думите му всичко това демонстрира, че е реализиран сериозен прогрес.
Жан-Клод Юнксер: Аз не съм казвал, че на следващия ден в 12 ч. България би трябвало да стане член на еврозоната, просто споделям, че е на добър път.
България е написала цялото си домашно за еврозоната, бе безапелационен и Борисов. С Юнкер бяха на едно мнение и за готовността ни за присъединение към Шенген.

Отношенията с Турция и Русия също бяха откроени като значим приоритет. Според Юнкер не може да има прогрес в диалозите с Турция до момента в който там има задгранични публицисти в пандиза. Борисов уточни, че Турция прецизно съблюдава извънредно значимото съглашение с Евросъюза за мигрантите и в резултат на това мигрантският поток към Европа е намалял фрапантно. Затова е на мнение, че би трябвало да се работи интензивно за нормализиране на връзките Европейски Съюз -Турция.

  Евакуират НДК поради сигнал за бомба Евакуират НДК поради сигнал за бомба
Има сигнал за бомба в постройката на НДК, той се ревизира от службите на реда. Това сподели репортерът ни Ирина Цонева, която е на мястото на събитието. Ев...
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР