Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и премиерът на България Бойко

...
Председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер и премиерът на България Бойко
Коментари Харесай

Борисов е горд, със свободен газов пазар, България игра водеща роля в региона

Председателят на Европейска комисия Жан-Клод Юнкер и министър председателят на България Бойко Борисов приветстват значимия стадий, който е доближат за газовия хъб " Балкан ".

Днес на второ четене в Комисията по енергетика на Народното събрание са признати промени в Закона за енергетиката , които в този момент плануват стратегия за реализация на избрани годишни количества газ на борсата от страна на публичния снабдител и крайните клиенти, водеща до невиждано отваряне на българския газов пазар .

Предложеният пакет от ограничения ще докара до по този начин нужната смяна в конюнктурата на пазара на природен газ в България. Резултатът ще бъдат обилни стъпки към образуване на ликвидна среда и либерализиран пазар на природен газ освен за България, само че също по този начин и за района. Те са в унисон с напъните на Европейска комисия и на българското държавно управление за основаване на обединен пазар на природен газ.
 Шефът на КЕВР даде обещание цената на природния газ да не скача
Шефът на КЕВР даде обещание цената на природния газ да не скача

КЕВР следи договорката с ЧЕЗ

" Искаме силата да се насочи към България и към цяла Европа . Приветствам това позитивно развиване, което ще докара до отваряне на газовия пазар с изгоди за потребителите на газ в България и в Югоизточна Европа. Моята комисия остава ангажирана в поддръжката си към България в осъществяването на проектите й за районен газов хъб - ние сме на едно мнение по този въпрос с българското държавно управление ", разяснява Юнкер.

" Горд съм да кажа, че посредством въвеждането на стратегия за предложение на избрани количества газ за свободна търговия и непрекъсната работа по плана газов хъб " Балкан ", България показва своята ангажираност да играе водеща роля за отворен газов пазар в Югоизточна Европа . Успешното съдействие с Европейската комисия и целенасочените старания на българското държавно управление направиха допустимо въвеждането на обилни промени в пазара на природен газ в България, което, безспорно, ще докара до основни изгоди за всички . "
 Пристигат първите доставки на полутечен американски газ Обновена
Пристигат първите доставки на полутечен американски газ

5 милиона кубични метра на ден могат да влязат в България

След като бъде доказана от окончателния Закон за енергетиката и със основаването на газовата борса , програмата за предложение на избрани количества газ за свободна търговия се чака да има позитивни резултати в посока конкурентоспособност за целия газов пазар в района.

По-голямата конкуренция ще докара до по-голям избор и по-ниски цени и ще усили сигурността на доставките за бита и за предприятията. Ето за какво Европейска комисия поддържа пазарните промени и ограничения за увеличение на ликвидността , в това число посредством газовия хъб " Балкан " в България.

Газовата борса ще помогне България и районът да се възползват в цялостна степен от последните процеси в развиването на бранша по отношение на увеличението на износа на полутечен природен газ . Това ще ускори конкуренцията и ще даде повече благоприятни условия за развиването на стопанската система в България и в района.
 За газовия хъб „ Балкан “ трябват промени в Закона за енергетиката
За газовия хъб „ Балкан “ трябват промени в Закона за енергетиката

Депутати внасят измененията в Закона за енергетиката, не МС
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР