Председателят на Движението за права и свободи (ДПС) Мустафа Карадайъ

...
Председателят на Движението за права и свободи (ДПС) Мустафа Карадайъ
Коментари Харесай

Мустафа Карадайъ подаде оставка като председател на ДПС

Председателят на Движението за права и свободи ( ДПС) Мустафа Карадайъ е подал оставка като водач на партията. Това заяви Българска телеграфна агенция, цитирайки пресцентъра на партията. Решението е взето във вторник на съвещание на Централното оперативно бюро.

Засега не са ясни аргументите за оставката на Карадайъ.

До провеждането на на Национална конференция и избирането на нов ръководител оперативното управление ще бъде поето от почетния ръководител доктор Ахмед Доган.

Карадайъ е ръководител на Движение за права и свободи от 2016 година Преди него поста заемаше Лютви Местан , който след това беше изключен от партията. Третият мандат на Мустафа Карадайъ трябваше да завърши на 20 декември тази година.

Движение за права и свободи е партията на етническите турци в България. Тя е учредена през 1990 година, като оттогава до в този момент тя заема дейна роля в политиката, без значение дали е част от изпълнителната власт или не.

Движение за права и свободи има роля и в настоящето ръководство на " Продължаваме промяната - Демократична България " (ПП-ДБ), въпреки и неофициална. В началото на годината беше образувано държавно управление отпред с Николай Денков. То беше подкрепено от политическа партия ГЕРБ, както и от двама представители на Движение за права и свободи - глобеният за корупция по закона " Магнитски " народен представител Делян Пеевски и Мустафа Карадайъ.

През последните седмици обаче Пеевски стартира да взе участие все по-активно в Движение за права и свободи. Докато преди той не присъстваше в Народното събрание, в този момент той се трансформира в всекидневен представител на партията.

Успоредно с все по-активната роля на Пеевски, водачът на Движение за права и свободи Карадайъ пък последователно се отдръпна от обществени изяви, в това число и при представянето на формалните позиции на парламентарната група на придвижването.

Пеевски даже участва на в Народното събрание, на което през предходната седмица бяха поканени представители на службите по отношение на спора в Близкия изток.

Преди месец партията разгласи, че Пеевски о на парламентарната група на Движение за права и свободи дружно с Мустафа Карадайъ.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР