Председателят на делегацията на ВМРО – БНД в Европейския парламент

...
Председателят на делегацията на ВМРО – БНД в Европейския парламент
Коментари Харесай

Джамбазки с въпрос към ЕК за премахването на Parler

Председателят на делегацията на Вътрешна македонска революционна организация – Разузнавателна служба на ФРГ в Европейския парламент е отправил публично питане до Европейската комисия по отношение на премахването от страна на софтуерните компании Amazon, Гугъл и Apple на обществената медия Parler.

По предложение на Джамбазки групата на Европейските консерватори и реформисти ще внесе предложение въпросът със възбраната на Parler да бъде включен в дневния ред на пленарната сесия на Екологичен потенциал, която стартира на 18.01.2021 година в Брюксел, оповестиха от Вътрешна македонска революционна организация.

Каква е позицията на Европейската комисия по отношение на дейностите на софтуерните колоси и възнамерява ли регламенти във връзка с обществените медии, пита Джамбазки.

Българският евродепутат задава и въпрос по какъв начин Европейска комисия ще отбрани правото на изложение на европейските жители?

След протеста в Капитолия на 6 януари обществената мрежа Parler беше свалена от Гугъл, Amazon и Apple. От фирмите оповестиха, че приложението не дава отговор на условията за модериране на наличието.

Според българския представител в Екологичен потенциал Джамбазки обаче в тази ситуация става дума за двоен стандарт и посягане върху свободата на словото. По неговo мнение софтуерните колоси са работили с общи старания за ограничение на свободата на словото от интернет и унищожаване на конкуренцията в обществените медии.

Ето и целия коментар по тематиката на евродепутата от групата на Европейските консерватори и реформисти:

Всички знаем смисъла на тези обществени мрежи, те са един от главните канали за политически маркетинг. Ето за какво е от значително значение да се отбрани главното право на независимост на изложение.

Основното право на свободното изложение на мнение не просто е застрашено, то е нарушено невиждано, а то е от базисно значение за действието на демокрацията. Тук даже не приказваме за дейности, основаващи се на закони и правни регулации. Говорим за независими решения на частни софтуерни компании с целеустремено ограничение на съществени цивилен права. Нагледно бе демонстрирана лекотата, с която може да бъде отстранен напълно от мрежата един уебсайт, предлагащ опция на Twitter и Фейсбук. А това води след себе си редица рискове, заплашващи устоите на актуалната народна власт.

Изключването на уебсайт с милиони консуматори, единствено тъй като отхвърля да изтрие сметките на някои от тях, разкрива действителната заплаха голям брой сходни платформи също да затегнат разпоредбите си и да лимитират свободата на словото и да не рискуват даже с по-умерени, само че разнообразни от общоприетите отзиви. И идва разумният въпрос дали всеки набелязан за екстремист е подобен в действителност и заслужава ли всеки да бъде наблюдаван и цензуриран онлайн.

Вълната от цензура по политически аргументи в Съединени американски щати припомня за изключването на Twitter и Фейсбук от властнически страни по време на митинги в тях. Напомня на дейности, случвали се в страни, репресиращи своите жители.

Затова идват и разумните въпроси, които изпратих към Европейската комисия:

Каква е позицията на Европейската комисия по отношение на дейностите на софтуерните колоси?

Планира ли Европейска комисия избрани регламенти във връзка с обществените медии? Как Европейската комисия възнамерява да отбрани правото на изложение на своите жители?
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР