Председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) д-р

...
Председателят на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД) д-р
Коментари Харесай

ДАЗД започна проверки в центровете за деца с увреждания

Председателят на Държавната организация за протекция на детето (ДАЗД) доктор Елеонора Лилова сложи началото на инспекциите в Дневните центрове за деца/младежи с увреждания (ДЦДМУ). Основната цел на тематичните инспекции е да бъде изработен настоящ обзор на положението и качеството на услугите за деца с увреждания, оповестиха от ДАЗД. Ще бъдат изследвани ограниченията за обезпечаване на обществени, здравни и интегрирани здравно-социални услуги за деца.

Проверката ще обхване 91 дневни центъра и ще се завърши в края на месец септември 2018 година. Тя ще бъде осъществена посредством изследване на документите, анонимно анкетно изследване, беседи с личния състав и потребителите, наблюдаване на материалната база и работата.

Всяка инспекция ще приключи с констативен протокол за тестваните обстоятелства, осъществени изследвания и дадени пояснения, както и източниците за приемане на тези данни. Когато услугата се дава от лицензиран от ДАЗД снабдител и бъде открито противоречие с нормативните разпореждания, ще бъде направено предложение за лишаване на лиценз.

След привършване на инспекциите ще бъде направен разбор на даването на услугата Дневен център за деца/младежи с увреждания и ще бъдат направени оферти за възстановяване на качеството й. Информацията ще бъде предоставена на министъра на труда и обществената политика и на кметовете на общини.

Д-р Лилова и основният шеф на Главна дирекция „ Контрол по правата на детето “ Камелия Николова инспектираха активността на ДЦДМУ „ Свети Врач “ в София. Услугата се посещава от 31 деца, с които работят 8 експерти – психолози, обществени педагози, рехабилитатор. За реализиране на резултати и възстановяване на положението на момчетата и девойките се употребяват и музикотерапия, хипотерапия, плуване и релационна психомоторика, които се дават от външни снабдители и по избор на родителите.

По време на инспекцията беше изработен обзор на наложителната документи и бяха извършени диалози със чиновници и родители.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР