Председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Теодора

...
Председателят на Държавната агенция за закрила на детето д-р Теодора
Коментари Харесай

България и Латвия обмениха опит в управлението на Националната телефонна линия за деца 116 111

Председателят на Държавната организация за протекция на детето доктор Теодора Иванова и специалисти от ДАЗД бяха на работно посещаване в гр. Рига, с цел да обменят опит с представителите на Държавния инспекторат за протекция правата на децата, които дават отговор за хармонизирания телефон 116 111 в Република Латвия.

Какви са провокациите пред поддържането, усъвършенстването и ръководството на детските телефонни линии, условията, на които би трябвало да дават отговор консултантите, оправянето с спешни обстановки, са единствено част от тематиките, които разискаха специалистите от ДАЗД с сътрудниците си от Латвийската република.

В България Държавната организация за протекция на детето поддържа Националната телефонна линия за деца от 2009 година От месец юни 2021 година ДАЗД е формален член на Глобалната мрежа от национални телефонни линии за деца - Child Helpline International (CHI). Линията е безвъзмездна, анонимна и разполагаем 24 часа, 7 дни в седмицата, описаха специалистите на ДАЗД на представителите на Държавния инспекторат за протекция правата на децата на Латвия. Детската линия в прибалтийската страна също е анонимна и безвъзмездна и се обслужва 24 часа.

По време на срещите стана ясно, че двете национални телефонни линии за деца действат съвсем идентично. При всяко позвъняване най-важната стъпка за консултантите е да смъкват напрежението и да окажат поддръжка на всеки, които ги е потърсил. В Латвия, както и у нас се следи понижаване на безмълвните позвънявания на Линиите, като в това време се усилват консултациите по разнообразни тематики.

„ За Държавната организация за протекция на детето Националната телефонна линия за деца 116 111 постоянно е измежду главните цели. Полагаме всички старания за нейното надграждане и разпространение, тъй като е доста значимо най-много децата, само че и всеки възрастен, който има потребност от поддръжка, обвързвана с развъждането на дете, да знаят, че когато и да е може да се обадят и да споделят с готови експерти, с цел да получат помощ или съвет. Срещите с сътрудници от други страни, които поддържат детските линии са извънредно значими, с цел да може да съпоставим постигнатото и дружно да сме си потребни за още по-доброто качество на тази толкоз значима услуга ", сподели по време на работната среща с Държавния инспекторат за протекция правата на децата на Латвия доктор Теодора Иванова, ръководител на ДАЗД.

Д-р Иванова и част от екипа й посетиха и Министерството на обществените услуги в Латвия, където разискаха с латвийските си сътрудници системата за протекция на децата в двете страни.

Екипът на ДАЗД посети и Център Дардедзе и на място се срещна с работата на неправителствената организация, която е ориентирана към предварителна защита насилието над деца и е с повече от 20 години опит.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР