Председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева обяви пред

...
Председателят на Държавната агенция за бежанците Мариана Тошева обяви пред
Коментари Харесай

Председателят на агенцията за бежанците: Не е договорено с Австрия колко мигранти да ни върнат

Председателят на Държавната организация за бежанците Мариана Тошева разгласи пред Българска национална телевизия, че няма контрактувана численост с Австрия за връщане на мигранти от страната у нас.

Тя разяснява условията от страна на Виена по отношение на участието ни в Шенген да одобряваме мигранти, в случай че те са регистрирани у нас, каквито са и разпоредбите на Дъблинското съглашение.
Мариана Тошева сподели още, че България не е преставала да извършва поетите задължения във връзка с него.

Само от Австрия са признати назад 113 души за 2023 година По думите ѝ системата Дъблин обаче не работи, изключително при мигрантски напън. " Затова се постанова да се създаде подробен, резистентен механизъм за взаимност - едно лице предстои на връщане, то апелира заповедта за връщане, без значение в коя страна членка е, има правосъдни инстанции, които постановяват решение на управляващите дали е правомерно да се върне лицето в България или в Гърция, или в Испания. Много постоянно съдът в Германия или в Австрия е постановявал, че в България или в друга страна няма положителни условия, при които ще бъде върнато лицето ", съобщи Мариана Тошева.

Според Мариана Тошева е доста значим квотният принцип, както и да има добра интеграционна стратегия.

Тя заяви, че бежанските центрове в страната са запълнени на 72%. " Имаме общо шест центъра за банкет на бежанци, два от центровете са цялостни на 104%. Центърът за бежанци в " Овча купел ", където има главно малолетни лица, е цялостен. Имаме 370 деца в този център. Другият център, който е цялостен, е " Враждебна ", главно са млади мъже и младежи. На този стадий няма да се строят нови бежански центрове ", сподели още Мариана Тошева.
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР