Председателят на ДАНС Пламен Тончев ще бъде извикан на изслушване

...
Председателят на ДАНС Пламен Тончев ще бъде извикан на изслушване
Коментари Харесай

Шефът на ДАНС ще отговаря пред депутатите за честността на вота, докато ПП-ДБ му иска оставката

Председателят на ДАНС Пламен Тончев ще бъде извикан на чуване в Народното събрание, с цел да даде пояснения за честността на локалните избори - в това време, в което съпредседателят на Демократична България Атанас Атанасов му изиска оставката.

Тончев е измежду тримата ръководители, които ще бъдат изслушани в понеделник. В Народното събрание ще бъдат и министърът на вътрешните работи Калин Стоянов, и ръководителят на ЦИК Камелия Нейкова.

Искането за чуването по отношение на " надеждността на машините за гласоподаване, осъществяване на проби и инспекция и застраховане на почтени локални избори " е импортирано от Цончо Ганев и други депутати от " Възраждане ".

Оставката на Тончев беше поискана от Атанасов в неделя в изявление за " 120 минути ", а мотивът беше изявление на ръководителя на ДАНС по адрес на " безконтролно и рисково " отношение на политици по отношение на службите за сигурност.

" Един от правилата, по които би трябвало да действа ДАНС - и го написа в закона - е за политически неутралитет. Никой от тази работа няма право да взема политическа позиция, камо ли да го прави обществено. Това е безусловно неприемливо ", сподели Атанас Атанасов и изиска Тончев да бъде заменен.

По-рано Кирил Петков разкритикува ДАНС за това, че се е забавила с разпореждането за експулсирането на предстоятеля на Руската черква в София архимандрит Васиан и още двама чиновници, както и че " първо чужду служби трябваше да открият, че имаме следващия разузнавач в България ".

Последва настъпателен звук от страна на ДАНС по адрес на Петков: " Безотговорно и рисково е когато политици и псевдоексперти разясняват и дават оценки на детайли от активността на ДАНС, без да разполагат с информация за тях и за придобиване на краткотрайни дивиденти ".

Тази публична позиция на ДАНС предизвика неодобрение освен от страна на ПП-ДБ, само че и от Бойко Борисов.

" Политиците могат да приказват, да си споделят мнението, проектите, да си показват своята угриженост. Службите за сигурност би трябвало да бъдат тихи. Да си правят работата, като последните дни, само че безшумно ", сподели той.

Това е вторият случай на напрежение към шефа на ДАНС след чуването му през май, когато той си разреши да нападна Петков като някогашен министър председател и разгласи, че се води следствие против негов консултант.

По изключение депутатите заседават в понеделник, с цел да отработят почивните си дни в края на предизборната акция.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР