Председателят на ДАНС Пламен Тончев обяви пред Народното събрание, че

...
Председателят на ДАНС Пламен Тончев обяви пред Народното събрание, че
Коментари Харесай

Шефът на ДАНС обяви, че разследва бивш съветник на Кирил Петков за теч на данни към Скопие

Председателят на ДАНС Пламен Тончев разгласи пред Народното събрание, че има досъдебно произвеждане против консултант на някогашния министър председател Кирил Петков за хипотетично приключване на информация към Република Северна Македония.

Тончев реагира на въпрос на " Възраджане ", които очевидно бяха осведомени със случая авансово и непосредствено го насочиха да отговори дали са " пращани ли са мейли, скритом от български чиновници към такива на РСМ, предоставяни ли са им секеретни документи, давана ли им е друга информация и осъществено ли е друго изменничество ".

" По случая има формирано досъдебно произвеждане. Само мога да кажа, че в границите на пълномощията на ДАНС е открит случай, в който консултант към министър-председателя е съгласувал позициите на Министерството на външните работи с жител на РСМ ", сподели Тончев, без да дава повече елементи.

Тончев не даде името на проверявания чиновник, нито какъв вид информация се допуска, че " съгласувана ".

Впоследствие не удостовери, само че и не отхвърли подмятането на Тошко Йорданов, че става дума за външнополитическия консултант на Петков Весела Чернева.

Изказването му незабавно беше подето от депутатите на " Възраждане ", изключително Цончо Ганев, който се развика против седящите до него народни представители на Политическа партия с думите " Шпиони, това сте вие всичките ".

Тончев разгласи още, че разследваното лице е " само на неговия длъжностен компютър е направило особено заличаване, което с помощта на чиновниците на организацията беше възобновено ".

" Поведението на някои от министрите в постоянния кабинет (т.е. на Петков) несъмнено не защитаваха националния интерес. Определено не защитаваха националния интерес. Самият образец, който дадох с досъдебното произвеждане - всички знаем, че дейностите на това лице не са осъществявани без единодушието на неговия началник ", сподели той.

Кирил Петков и Асен Василев не бяха в пленарната зала, с цел да реагират на изказванията.

По-рано Тончев неколкократно нападна водачите на Политическа партия поради изтеклия запис от Радостин Василев (повод шефовете на службите за сигурност да бъдат извикани на изслушване).

Той отхвърли да има законово условие за координиране на претендентите за ръководители на ДАНС, ДАР или Военното разузнаване с непознати посолства и разгласи, че изтеклият запис " поврежда репутацията на българските служби ".

" Опитите за дискредитиране на институциите, насаждането на неустановеност и разделянето на обществото е детайл от хибридните въздействия и интервенции за зловредни въздействия, включително и на Москва ", сподели още Пламен Тончев.

На въпрос на ГЕРБ дали в миналото е усещал съмнение от страна на Петков и Василев в годините, в които неговият и техните мандати съответстваха във властта, Тончев отговори:

" Недоверие е много мощна дума, по-скоро недоумение във връзка с действието на службата за сигурност. Неразбиране, в това число за функционалностите на организацията и нуждата за обезпечаване на финансов запас. Многократно бях подложен на критика за 30% непопълненост на състава. Друг е въпросът, в случай че назначим тези хора, къде ще ги настаним ".

Доста по-сдържано говореше шефът на Военното разузнаване Венелин Венев, който подсети, че службата му е деполитизирана и не може да си разреши да подлага на критика парламентарни партии. Той само прикани за деликатен звук на дебата в Народно събрание " поради хората, които работят за службата зад граница - мерят по 4 пъти дневно радиацията в Украйна, с цел да имаме време да ви кажем да идете в бомбоубежищата или да сложите противогазите ".

Венев разгласи още, че " Тези хора одобряват нещата персонално и по-емоционално. Оттам пада мотивацията и се постанова да взимам ограничения и да укротявам тях и техните фамилии ".

Председателят на ДАР Антоан Гечев на собствен ред реши да нападне не Политическа партия, а ГЕРБ за това, че до 2021 година службата е работила " единствено от 9 до 5 ", а няколко чиновници са се редили на опашка, с цел да употребяват един компютър.

" Разузнаването през 2021 година се водеше единствено от 9 до 5, и единствено в работни дни. Приемайте го както решите. Няма да подлагам на критика, такава е била визията, по този начин са разбирали нещата рпедходни ръководители. В празнични и почивни дни в организацията имаше защита ", сподели той.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР