Председателят на ДАНС Димитър Георгиев обяви готовност за отговор в

...
Председателят на ДАНС Димитър Георгиев обяви готовност за отговор в
Коментари Харесай

ДАНС обяви готовност да даде информация за банкови сметки и офшорки до края седмицата

Председателят на ДАНС Димитър Георгиев разгласи подготвеност за отговор в най-кратки периоди, като е допустимо това да стане още до края на седмицата, на настояването на основния прокурор Сотир Цацаров организацията да даде цялата налична информация (включително и от финансовото разузнаване) по отношение на банкови сметки, присъединяване в офшорни компании, притежавани недвижими парцели в чужбина и други вложения от лица, заемащи висши обществени длъжности и недекларирани по съответния ред, предава БНР.

Искането на Цацаров пристигна дни след следващото гледище на президента Румен Радев службите да се заровят в офшорки, парцели - у нас и в чужбина, и сметките на лицата от властта, и при към момента неприключили прокурорски инспекции по "Апартаментгейт " и за къщите за посетители с европейско финансиране. Правосъдният министър Данаил Кирилов, който беше един от малцината политици, коментирали прокурорската интензивност, чака тази инспекция да обезпечи данни, с цел да бъдат потвърдени сметки и връзки с подставени лица.

По-рано основният прокурор изиска от ръководителя на ДАНС цялата налична в организацията информация (включително и от финансовото разузнаване) по отношение на банкови сметки, присъединяване в офшорни компании, притежавани недвижими парцели в чужбина и други вложения от лица, заемащи висши обществени длъжности и недекларирани по съответния ред. Такава информация се изисква и за имущества, притежавани от лицата, както персонално, по този начин и посредством свързани или подставени лица.

От сканирания вид на писмото на Сотир Цацаров до Димитър Георгиев излиза наяве, че информация би трябвало да бъде предоставена "без закъснение и с оптималната конкретика ". А тя е за притежавани от представителите на властта недекларирани банкови сметки в чужбина, недекларирани недвижими парцели и/или друго имущество на забележителна стойност. Иска се и информация за присъединяване в търговски сдружения в чужбина, в това число офшорни компании, без това да е заявено по съответния законов ред, както и за осъществени с недекларирани средства разноски и вложения в чужбина. В писмото се прецизира, че инспекцията за лицата от категорията "заемащи обществени длъжности " е персонално на тях, само че и за свързани с тях или техни подставени лица. Целта на изисканата информация е да се реши дали има учредения за интервенция на държавното обвиняване.

Това е следващата мегапроверка, която инициира основният прокурор през последните два месеца след "Апартаментгейт " и къщи за посетители с европейско финансиране.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР