Председателят на Да, България Христо Иванов внесе сигнал в парламентарната

...
Председателят на Да, България Христо Иванов внесе сигнал в парламентарната
Коментари Харесай

Да, България даде Пеевски на комисията за конфликт на интереси

Председателят на " Да, България " Христо Иванов внесе сигнал в парламентарната комисия за спор на ползи против депутата от Движение за права и свободи Делян Пеевски. Причината е, че като притежател на медии, Пеевски е съавтор на измененията в закона задължителното складиране на печатни и други творби. 

Според Иванов депутатът е притежател на медии посредством компанията си Intrust pls. Цитират се изданията Телеграф, Монитор, Политика, Меридиан мач, Борба.

Безспорно е, че националният представител има частен интерес от приемането на горепосочения законопроект, се показва в сигнала.

Ето и цялостния текст на сигнала:

ДО

КОМИСИЯТА ЗА БОРБА С КОРУПЦИЯТА,

КОНФЛИКТ НА ИНТЕРЕСИ И

ПАРЛАМЕНТАРНА ЕТИКА

НАРОДНО СЪБРАНИЕ

НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

Срещу: Делян Славчев Пеевски –

депутат

УВАЖАЕМИ ГОСПОДИН ЯЧЕВ,

На съображение член 154, алинея 1 от Правилника за организацията и активността на Народното събрание, Ви сезирам по отношение на следното:

На 06.02.2018 година в деловодството на Народното събрание е импортиран Законопроект за изменение и допълнение на Закона за наложителното складиране на печатни и други творби /сигнатура № 854-01-5/.

Според претекстовете със законопроекта се оферират промени и допълнения в две съществени посоки: въвеждане на условие за наложително откриване на информация от снабдители на медийни услуги за техния автентичен притежател и за метода на финансиране; въвеждане на условие за наложително откриване на информация, идентифицираща лицата, разпространяващи и/или продаващи печатни издания и на броя на употребяваните крайни точки за продажба. Един от вносителите е националният представител Делян Славчев Пеевски.

Както е добре известно, господин Пеевски е притежател на редица медии, главно посредством компанията си Intrust pls. Това са следните медии: Телеграф, Монитор, Политика, Меридиан мач, Борба.

Безспорно е, че националният представител има частен интерес от приемането на горепосочения законопроект.

Участието в правенето и депозирането на горепосочения законопроект е в нарушаване на член 58 от Закона за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество /обн., Дъждовни води, бр. 7 от 19.01.2018 г./, съгласно който лице, заемащо висша обществена служба, няма право да взе участие в подготовката, разискването или постановяването на актове, да извършва контролни и проверяващи функционалности или постанова наказания в частен интерес.

Г-н Пеевски е заявил присъединяване си в Intrust Ltd. в първичната си декларация по член 12, т. 2 по отношение на член 14 от Закона за попречване и определяне на спор на ползи /отм./. Същият е заявил и придобиването на спомагателни акции, вследствие на което е станал едноличен притежател на Intrust pls.

Въпреки че Делян Славчев Пеевски е огромен притежател на медии, а съгласно някои източници и със съществени ползи в разпространителския пазар, същият взе участие в правенето и депозирането на законопроект за наредба на медийната и разпространителска активност.

Не са налице обществени данни, че Пеевски е заявил частния си интерес, с което вероятно е нарушил член 147 от Правилника за организацията и активността на Народното събрание. По този метод националният представител препятства опцията да бъде отведен от присъединяване в разискването и гласуването на законопроекта.

Във връзка с изложеното:

Моля да извършите инспекция по отношение на осъществяването на задължението на господин Делян Славчев Пеевски – депутат по член 147 от Правилника за организацията и активността на Народното събрание;
В случай, че националният представител не е извършил задължението си по член 147 от Правилника за организацията и активността на Народното събрание, апелирам да установите нарушаването и приложите по отношение на него ограниченията, планувани в Правилника за организацията и активността на Народното събрание;
Моля, документите по отношение на осъществената инспекция да бъде изпратена до Комисията за противопоставяне на корупцията и за лишаване на нелегално добитото имущество след нейнотото конституиране, с оглед установяването на спор на ползи и предприемане на нужните дейности.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР