Председателят на китайския разработчик Evergrande е поставен под полицейско наблюдение, се казва в доклада

...
Председателят на China Evergrande Group е поставен под полицейско наблюдение,
Коментари Харесай

Председателят на China Evergrande Group е поставен под полицейско наблюдение, съобщи Bloomberg News в сряда, което поражда повече съмнения относно бъдещето на закъсалия предприемач, докато се бори с нарастващата заплаха от ликвидация.

Позовавайки се на хора, запознати с въпроса, в доклада се казва, че Хуи Ка Ян, който основава Evergrande през 1996 г. в южния град Гуанджоу, е бил отведен от полицията по-рано този месец и е наблюдаван на определено място.

Evergrande е най-задлъжнелият строителен предприемач в света с над 300 милиарда долара общи пасиви и е в центъра на безпрецедентна ликвидна криза в сектора на имотите в Китай, който представлява приблизително една четвърт от икономиката.

Не беше ясно защо Hui е бил поставен под домашно наблюдение, каза Bloomberg News, като добави, че този ход е вид полицейска акция, която не е официално задържане или арест и не означава, че Хуей ще бъде обвинен в престъпление.

Ройтерс не можа да провери веднага доклада. Evergrande, полицейското управление в провинция Гуангдонг, чиято столица е Гуанджоу, и министерството на обществената сигурност не отговориха незабавно на исканията за коментар.

Човек, близък до Evergrande, каза, че Хуей е спрял да се свързва със служители през последните няколко дни, докато един източник от индустрията каза, че той е станал напълно недостъпен. И двамата отказаха да бъдат идентифицирани, тъй като не бяха упълномощени да говорят с медиите.

Съобщеното за действие срещу Хуи идва, след като полицията в Южен Китай съобщи по-рано този месец, че е задържала част от служителите в звеното за управление на богатството на Evergrande, което повдигна средства от индивидуални инвеститори чрез продажба на инвестиционни продукти.

Веднъж най-продаваният предприемач в Китай, финансовата криза на Evergrande стана публична през 2021 г. и оттогава той и поредица от негови колеги са в неизпълнение на своите офшорни дългови задължения на фона на забавяне на продажбите на жилища и по-малко нови пътища за набиране на средства.

В допълнение към неволите си, планът за преструктуриране на офшорния дълг на Evergrande, ключът към оцеляването й на фона на задушаващата парична криза, изглежда ще се провали и перспективите фирмата да бъде ликвидирана набират скорост.

Компанията е „много вероятно да се провали при преструктуриране на дълга и с отрицателен собствен капитал, Evergrande може да изпадне в несъстоятелност, което включва реорганизация при несъстоятелност и ликвидация при несъстоятелност“, пише UOB Kay Hian в бележка в сряда.

Тъй като разработчикът вече е продаден, но недовършен апартаментите ще представляват риск за „социалната стабилност“, има голям шанс Evergrande вероятно да поиска реорганизация в несъстоятелност, каза брокерската компания.

Ройтерс съобщи във вторник, че голяма офшорна група кредитори на Evergrande планира да се присъедини към петиция за ликвидация в съда заведена срещу предприемача, ако не представи нов план за обновяване на дълга до края на октомври.

Този план идва, след като компанията разтърси пазарите в неделя със съобщението си, че не може да издава нови облигации като част от своя план за преструктуриране на дълга поради регулаторно разследване на основното му китайско звено, Hengda Real Estate.

Hengda, в отделна декларация в понеделник, заяви, че не е платила главницата и лихвите по облигации за 4 милиарда юана (547 милиона долара), дължими до краен срок 25 септември.

Акциите на Evergrande приключиха със спад от 19% в сряда, докато индексът, проследяващ регистрираните в Хонг Конг разработчици от континента, падна с 0,2%.

Плащане на купон

Evergrande нарасна бързо чрез купуване на земя, подкрепено със заеми и бърза продажба на апартаменти на ниски маржове, което прави Hui най-богатия човек в Азия през 2017 г., според Forbes.

Но с общите си задължения, нараснали до над 300 милиарда долара, той беше под натиск, тъй като собствеността пазарът отслабна и китайските регулатори предприеха репресии срещу компании с високи нива на дълг.

Структурата на Evergrande и начинът, по който бизнесът оперира при Хуей, бяха подложени на контрол, когато империята започна да се разпада на фона на нарастващия натиск за изпълнение на задълженията за изплащане и завършване на строителството на апартаменти.

Притежател на деноминирани в юани облигации на Evergrande в Шанхай каза, че новината, че Хуи е бил поставен под полицейско наблюдение, не е изненада предвид огромните проблеми на компанията.

Сега фокусът ще бъде върху това дали правителството ще спаси Evergrande и колко Хуи лично би платил на кредиторите, каза облигационерът, който също отказа да бъде идентифициран поради чувствителността на въпроса.

„Сега просто сме се примирили със съдбата си.“

Инвеститорите също са фокусирани върху проблемите в друг голям китайски предприемач, Country Garden, който е изправен пред краен срок за изплащане на нов купон по облигации в сряда.

Купонът от 40 милиона долара с 30-дневен гратисен период е обвързан с 8%, облигация от 1 милиард долара с падеж през януари и е най-новото предизвикателство за плащане, пред което е изправена Country Garden, тъй като предприемачът се стреми да избегне неизпълнение.

Частен предприемач номер 1 в страната, чиито финансови проблеми влошиха перспективите на сектора на имотите и накараха Пекин да разкрие набор от мерки за подкрепа в през последните няколко седмици се бориха за успешно избягване на неизпълнение този месец.

Офшорните кредитори масово очакват Country Garden да забави дължимото плащане на купона до сряда, като същевременно използва гратисния период, за да излезе с планове за преструктуриране на целия си офшорен дълг .

Говорител на Country Garden отказа коментар.

„Спадът на силните лидери в индустрията в областта на имотите в Китай е меко казано тревожен“, каза Фиона Куок, портфолио мениджър с фиксиран доход в Азия, First Sentier Investors.< p>„Докато китайските регулатори не излязат с достатъчно значителни стимули, за да влеят оптимизъм в пазара на имоти и да увеличат продажбите на имоти, рискът от неизпълнение остава висок сред частните и смесените строителни предприемачи.“

(Ройтерс)

Източник: france24.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР