Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова подканваше депутатите да са

...
Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова подканваше депутатите да са
Коментари Харесай

Бюджет 2019 мина на второ четене в комисия почти без дебат

Председателят на бюджетната комисия Менда Стоянова подканваше депутатите да са градивни в изявленията си, а дългите изказвания да оставят за зала " където ще има камери ".

© Анелия Николова Още по тематиката
Заради условия на здравната каса лекари не престават с мъчителни способи

Биопсията на черния дроб е непризнат в света способ за диагностика на хепатит С, само че у нас към момента се употребява, пък и излиза скъпо
19 ное 2018
Президентът с несъгласие на данъчните промени за коли, жилища в курорти и такса боклук

Част от претекстовете на Радев са основателни, други са по-скоро спорни и съответстват с претенции на протестиращи
13 ное 2018
Бюджетният остатък: Милиард и едно непотребни стремежи

За трета поредна година държавните финанси са на голям плюс, а спор по какъв начин тези пари да се упарвляват свястно липсва
9 ное 2018
Парламентът одобри на първо четене бюджет 2019

Управляващите акцентират, че главният приоритет е растеж на приходите, а от опозицията не виждат връзка с стопанската система
7 ное 2018
Надзорният съвет на здравната каса ще гласоподава с 490 млн. лева по-голям бюджет

Парламентът да позволява нови лечебни заведения, гласи законопроектът за парите на институцията
21 окт 2018 Бюджетите на здравната каса, на държавното публично обезпечаване и на страната за идната година бяха утвърдени на второ четене от Комисията по бюджет и финанси в Народното събрание с вял спор, съвсем без съпротива и за три часа и половина. Най-голям отпор срещнаха измененията в здравните закони, които са написани в преходните разпореждания на бюджета на НЗОК. Те бяха признати с промените, които даде обещание ръководителят на здравната комсия Даниела Дариткова и които смекчават първичния вид на вносителя. От Българска социалистическа партия дефинираха решенията като противозаконни и се заканиха да сезират Конституционния съд.

Друг противоречив текст - този за нарастването на оптималния застрахователен приход с 400 лева до 3000 лева, също беше признат. Една от дребното промени в закона за бюджета на Държавното публично обезпечаване, която мина сред двете четения, е смяната на осигурителния приход за земеделци и тютюнопроизводители. В първичния вид на плана той беше заложен на 560 лева (колкото ще е минималната заплата от януари 2019 г.) при 350 лева сега. По предложение на ГЕРБ и Българска социалистическа партия обаче нарастването стана доста по-малко и от следващата година този предел ще е 400 лева

Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък. Така трите проектозакона се придвижват към второ четене в зала. По проект те би трябвало да се гласоподават още през идната седмица, а дебатите евентуално ще са много по-напоителни.

Здравната " промяна " взлиза в пленарна зала

Проектозаконът за бюджета на здравната каса се оказа най-проблемната точка от дневния ред на комисията. И то не поради сумите, които са заложени в документа, а поради редица промени в здравните закони, написани в преходните и заключителните разпореждания. Те бяха огромният проблем и на първо четене, а евентуално ще се окажат препъникамък и в зала.

Сред предложенията са основаването на мегакомисия за медицински контрол, която ще има като задача самодейност с огромен корупционен капацитет – прелицензирането на лечебни заведения. Остава и текстът, съгласно който Националният съвет по цените на медикаментите ще изготвя фармако-терапевтични управления за изписване на лекарства, които няма да бъдат съветвани с лекарите. Въвежда се и обединен финансов стандарт за всички лечебни заведения, който ще се изготви за 6 месеца, а за още 6 ще би трябвало да се приложи във всички медицински заведения.

На процедура единственият конкурент на препоръчаните промени в здравните закони в бюджетната комисия беше проф. Георги Михайлов от Българска социалистическа партия, само че в последна сметка тесктовете бяха утвърдени. Резултатът провокира опозицията да се закани, че ще сезира Конституционния съд в отговор.

Осигуровките и огромният бюджет

Бюджетът на държавното публично обезпечаване и държавният бюджет също минаха бързо и с минимални промени. Едно от тях е признатото предложение от представители на ГЕРБ и Българска социалистическа партия да се свие нарастването на минималния застрахователен приход за фермери и тютюнопроизводители. Друго е отпадането на текст, който упълномощава Министерски съвет да трансферира средства от бюджета на ДОО към общественото ведомство, за помощи за хората с увреждания. Това обаче може да става единствено през Народното събрание.

Предложението за нов оптимален застрахователен предел от 3000 лева от 2019 година също влиза в зала, както и новата методика за изравнителната дотация на общините. Според текстовете по-голяма част от сумата ще бъде ориентирана към общини с невисок фискален потенциал – такива, които мъчно могат сами да събират обилни средства от локални налози. Така следващата година 19 общини, измежду които София, Пловдив, Варна, някои курортни и индустриални центрове, няма да получат този тип дотация.

Бюджетът следващата година

Бюджет 2019 залага рекордно високи разноски - нарастването е с над 5.8 милиарда лева по отношение на равнището от тази година, като по този начин общата сума доближава 44.5 милиарда лева Една пета от парите ще отидат за към този момент оповестеното нарастване с 10% на средствата за заплати в бюджетната сфера и на учителските хонорари, повече има и за здраве и обществени политики. Подобно на предходните няколко години, държавните финанси се възнамеряват на недостиг - от 600 млн. лева, или 0.5% от Брутният вътрешен продукт, макар че се залага 3.7% растеж на стопанската система, а последните 3 години приключват с остатъци.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР