Председателят на БОК Стефка Костадинова ще връчи олимпийския медал на

...
Председателят на БОК Стефка Костадинова ще връчи олимпийския медал на
Коментари Харесай

Стефка Костадинова ще връчи олимпийския медал на Милка Манева в събота


Председателят на БОК Стефка Костадинова ще връчи олимпийския орден на Милка Манева тази събота в НСА по време на честването на Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец. Тържествената гала ще се състои в многофункционалната спортна зала от 11.30 ч., а по-късно тъкмо в 12.00 ч. всички присъстващи ще посрещнат дружно щафетата със символичния олимпийски огън, която ще потегли от така наречен Арка и ще премине по алеите и спортните обекти на НСА. По традиция факелното шествие ще бъде посрещнато от доста олимпийски, международни и европейски първенци и медалисти, изтъкнати наши спортисти, треньори, ръководители, деятели, студенти и преподаватели.

Милка Манева завоюва сребро в кат. 63 кг във повдигането на тежести на Олимпиадата в Лондон 2012 година, само че медалът ще й бъде връчен пет години по-късно. Българката в началото бе пета в британската столица, само че повторните проби демонстрираха съществуване на неразрешени лекарства в пробите на класиралите се пред нея три състезателки. Отличието бе изпратено от МОК и дойде през уикенда в България. След щателна митническа инспекция то бе доставено през днешния ден в централата на БОК, където ще се съхранява до събота в специфичен сейф. Така България към този момент и публично има трети орден от Игрите в Лондон, откакто Станка Златева завоюва сребро, а Тервел Пулев се окичи с бронз. Щангите пък стават третият спорт с отличие, дружно с битката и бокса от Игрите през 2012 година И това лято всички интензивности по честването на Международния олимпийски ден и Деня на българския олимпиец в столицата ще бъдат в НСА „ Васил Левски “ с начало 11.00 ч., когато ще бъде даден стартът на демонстративните шампионати и надпревари по голф, плажен волейбол, спортно катерене и други След дълго неявяване голфът се завърна в олимпийска стратегия по време на Игрите в Рио преди две години, а катеренето e планувано като един от петте нови спорта в програмата на идващите олимпиада в Токио през 2020 година В събота в НСА представителите на медиите ще могат да получат своя първи урок в някои от тези спортове. Преди това, още от сутринта ще стартират надпревари с присъединяване на студенти от НСА.

Церемонията ще приключи с общи фотоси. В събота доста тържества, стартове и церемонии ще отбележат Олимпийския ден и Деня на българския олимпиец и в други градове из България. /БГНЕС

* * *

МОК празнува интернационалният олимпийски ден посредством националните олимпийски комитети и интернационалните спортни федерации по целия свят. Чрез него МОК желае да промотира значимата роля на спорта в актуалното общество. Можете да споделите вашите хрумвания и прекарвания посредством обществените мрежи. МОК чака фотосите ви с hashtag #OlympicDay. Това е съвършен късмет да се включите в плана „ Бъди деен ”, под което мото минава и тазгодишният Международен олимпийски ден. Вижте в уеб страницата на МОК какво ново и друго измислиха легендите на международния спорт - може би по този начин ще ви хрумне забавен метод да се присъедините към тях и да се включите и вие.

* * *

Международният олимпийски ден се празнува с Решение на Международния олимпийски комитет (МОК) от януари 1948 година През 1896 в Атина се организира първата съвременна спортна олимпиада. Старомодните олимпиади никой не ги помнел, тъй като още през 393 година, император Теодосий ги забранил. През 1894 година обаче един френски възпитател и историк на име Пиер Дьо Кубертен, решил, че християнството към този момент е добре наложено и за да разпространява атлетиката, сформира проект за възобновяването на Олимпийските игри. За да даде публичност на тези свои проекти, той провежда интернационален конгрес на 23 юни 1894 година в Сорбоната в Париж. Там прави предложение за възобновяване на Олимпийските игри, по този начин както са се провеждали в древността. Конгресът води до учредяване на Международния олимпийски комитет, на който Дьо Кубертен става общоприет секретар. Вземат се решения първата съвременна олимпиада да се организира в Атина, Гърция и игри да се организират на всеки 4 години. БОК и тази година ще означи Международния олимпийски ден с голям брой спортни събития в цялата страна. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР