Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров изразява одобрение

...
Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров изразява одобрение
Коментари Харесай

Даваме 3 пъти повече пари за лекарства от средното за Европа

Председателят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров показва утвърждение за оповестените от новия здравен министър проф. Христо Хинков цели - да спре безконтролното разгръщане на здравната мрежа в страната и да се понижи доплащането, което вършат пациентите.

" Не бива да забравяме и обърнатата пирамида-извънболничната помощ е подценена за сметка на болничната. И не на последно място-кардовият недостиг, който не ни заплашва, а към този момент е реалност ", добави доктор Маджаров.

По думите му, в случай че от средите на лекарите и медицинските сестри бъдат освободени тези 25 на 100 от тях, които са в пенсионна възраст, сметките, които се вършат за наличното кадрово положение на здравната система, няма да излязат правилни.

Според доктор Маджаров, когато се приказва за увеличение на заплатите на медиците се пропуща обстоятелството, че в България има най- високия % възнаграждение за лекарствени средства в Европейски Съюз в съпоставяне по всевъзможен начин, които се отделят за опазване на здравето. " Средният дял за останалите страни е 15 на 100, а в България заплащането за медикаменти е съвсем 45% от всички разноски. Една от дилемите, които би трябвало да си сложи един здравен министър, е да поправи този дисбаланс ", счита доктор Маджаров.Председателят на БЛС разяснява също, че е значимо освен какъв брой средства отделя бюджетът за здраве, а и по-нататъшното осъществяване и систематизиране на ресурса.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР