Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров е гост

...
Председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров е гост
Коментари Харесай

Д-р Иван Маджаров: Има нездрав търговски интерес за задължителните електронни „бели рецепти“

Председателят на Българския лекарски съюз доктор Иван Маджаров е посетител в подкаста " В центъра на системата " на БНР по най-горещите тематики в опазването на здравето - за хода на дигитализацията, за терзанията и въпросите на лекарите от извънболничната и болничната система ще има ли санкции и санкции след първия месец на електронизация, за неналичието на еластичност по налаганите условия от страна на НЗОК, за предизвестието, че съсловната организация няма да стои безучастна, в случай че процесите не сработят.

" Диалогът ни със Здравната каса ще спре, сега, в който забележим, че има осъдени общопрактикуващи лекари и незаплатена, само че осъществена активност поради проблем с отчитането към Националната здравно-информационно система. Ние изрично ще застанем на страната на сътрудниците си и откакто някой схваща дигитализацията като форма за тормоз и напън върху лекарите, изрично ще застанем на позиция, че до момента в който не бъдат изчистени авансово неща като да не се санкционират сътрудници, до момента в който не се напишат ясни писмени инструкции сред договорните сътрудници и НЗОК, не могат да чакат нашата поддръжка ", сподели пред БНР доктор Иван Маджаров. И добави:

" Защото НЗОК продължава да работи със своите договорни сътрудници като с подчинени.

БЛС изрично във всичките си дейности поддържа дигитализацията. Но това не би трябвало да е обвързвано с налагане на нови тегоби на сътрудниците, още по-малко като някакъв способ за ограничение на финансиране, налагане на санкции, наказания и така нататък Това, което нас ни тормози е, че без значение, че се отправили документално предложение до шефа на НЗОК, в което споделяме, че над 80 на 100 от дейностите са вкарани в НЗИС, системата работи, само че дано за този първи месец юни, в случай че има открито противоречие на данните постъпили в НЗИС и данните от месечните електронни доклади към НЗОК, това да не е съображение лекарите да не получат средства за регистрирана и осъществена активност за месеца.

Отговор обаче нямаме от НЗОК. Това единствено ще докара до негативни настроения към нововъведенията, ще даде мотив на тези, които са срещу дигитализацията, да кажат, че това е цялостен неуспех. Нашето писмо беше единствено за този месец в символ на почитание към сътрудниците да не засича всичко в акуратност до запетайката, тъй като сътрудниците се приспособяват към системата. За страдание отсрещната страна към този момент не демонстрира еластичност, за мен това е най-прекият път към неуспеха на дигитализацията.

Чухме предложение, че който имал недоволства, да ги подаде документално, това за мен е непряка опасност за инспекции. А има доста случаи, в които системата не започваше да приема документите...не разбирам твърдоглавието на НЗОК ", съобщи още ръководителят на БЛС.

Той напомни, че от 1 юни освен електронното направление, само че и цялата активност в извънболничната здравна помощ мина на ново равнище - всички събития в кабинета на общопрактикуващия доктор, на експерта, в лабораторията се подават към Национална здравно осведомителна система. Същите проблеми в този момент се чакат от 1 август и за болничната помощ. Там уверенията са, че ще се стартира с подаване към НЗИС при постъпване и изписване от болница, за епикризата, само че съгласно доктор Маджаров и в тези случаи трябваше да се стартира с пилотни планове на няколко места, с цел да се види какво се прави, в случай че в тези случаи системата блокира - къде го пращаме пациента.

По думите на доктор Иван Маджаров въвеждането на новата система към този момент е довела до отвод на по-възрастните лекари да работят като общопрактикуващи лекари.

Според него би трябвало да има опция лекарите да имат опция, изпращайки информацията към НЗИС да знаят дали не са позволили неточност, с цел да са сигурни какво е регистрирано и да имат противоположна информация дали са подали всичко, тъй че по-късно всичко осъществено да им бъде и заплатено.

" Така че, към този момент от моите сътрудници има само терзания и въпроси, към този момент наслада няма... сподели още доктор Маджаров.

Председателят на БЛС смята, че настояването да има наложителен темперамент за електронните " бели предписания " приказва за " нездравословен " търговски интерес за маркетиране на избрани лекарства. От това пациентът не печели нищо, тъй като за лекарите, за откривателите и научните сдружения е значима здравната информация за лекуването на хронично болните и диспансеризираните пациенти, а за тези пациенти рецептите за медикаментите им, които се поемат от НЗОК, по този начин или другояче са електронни.

Белите предписания и у нас, както и в другите страни, би трябвало да бъдат и хартиени, и електронни, разясни доктор Маджаров.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР