Председателят на Българския културен клуб Иван Михайлов в Битоля Любчо

...
Председателят на Българския културен клуб Иван Михайлов в Битоля Любчо
Коментари Харесай

Любчо Георгиевски след разпита: Обвинението в ксенофобия е абсурдно, те палят и стрелят по клубовете ни

Председателят на Българския културен клуб " Иван Михайлов " в Битоля Любчо Георгиевски бе разпитван близо час в прокуратурата в града по сигнал за разпространяване на расизъм и ксенофобия по електронен път, импортирани против него и културния клуб от крайнолявата и радикална партия " Левица " и нейния ръководител Димитър Апасиев.

На излизане юристът на Георгиевски Насер Рауфи съобщи, че няма повдигнато обвиняване.

" Тази дефиниция е неуместна ", съобщи Рауфи, съгласно който расизъм и ксенофобия има у подалите сигнала - опозиционната партия Левица.

" Обвиняват в ксенофобия нас, чиито клубове палят, по чиито клубове стрелят и желаят да ги затварят. Коя е нашата ксенофобия? ", попита Георгиевски, уточнявайки, че на Facebook страницата на сдружението няма нищо, което да е обидно, расистко или демонстрация на ксенофобия.

От прегледаните материали по подадения от Левица сигнал е станало ясно, че показаните причини са " исторически обстоятелства, фотоси, цитати най-вече на Иван Михайлов ".

" Това изрично не може да се одобри за " разпространяване на ксенофобия по електронен път ", сподели юристът Рауфи.

Пред медиите той посочи, че в прокуратурата е пристигнало и писмото от Комисията за предварителна защита и отбрана от дискриминация, което обаче е единствено съобщение.

Специално признати промени в два закона в Скопие ще доведат до затваряне на клубовете " Иван Михайлов " в Битоля и " Цар Борис Трети " в Охрид, като, съгласно управляващите в югозападната ни съседка, те популяризират ненавист и разделяне на база на национална и етническа основа.

На откриването на клуба на съдружие " Иван Михайлов " в Битоля през април 2022 година, участваха тогавашния министър председател Кирил Петков, вицепрезидента Илияна Йотова, както и представители на разнообразни политически партии от България. От опозиционната партия Левица проведоха митинги в Битоля, а два месеца по-късно бе изработен опит за палеж на постройката. Щетите бяха материални, а причинителят - Ламбе Алабаковски, получи условна присъда и беше един от представителите на митингите на опозицията през лятото, против препоръчаната от Европейски Съюз преговорна рамка.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР