Председателят на австрийския парламент Волфганг Соботка определи 27 май за

...
Председателят на австрийския парламент Волфганг Соботка определи 27 май за
Коментари Харесай

Гласуват недоверие на Себастиан Курц на 27 юни

Председателят на австрийския парламент Волфганг Соботка дефинира 27 май за дата на вота на съмнение против австрийския канцлер Себастиан Курц, съобщи Франс прес.

Соботка, който също като Курц е член на Австрийската национална партия, съобщи, че е решил за по-подходящо въпросът за недоверието да бъде подложен на гласоподаване след изборите за Европейски парламент, които в Австрия ще бъдат създадени в неделя.

Ако Народното събрание поддържа вота на съмнение, това ще докара до рухването на Курц от власт след 18 месеца като канцлер.

Бившият вицеканцлер Хайнц-Кристиан Щрахе, който след абсурда със записа от Ибиса, се отдръпна от всички политически и партийни постове, е разгласил на своята фейсбук страница известие, в което се показва за почтена жертва на престъпни нарушители. "Ние ще открием кой стои зад престъпните видеозаписи и мръсната акция против мен, пристигнала от чужбина, и ще потвърдим моята непорочност. За това ще се боря! ", написа Щрахе.

Към обществения скандал се прибавиха и линии на персонална драма. Както оповестява "Кронен цайтунг ", брачната половинка на Щрахе Филипа през вчерашния ден се била пренесла дружно с шестмесечното си бебе в дома на родителите си. В отговор на въпрос на ежедневника "Хойте " тя е декларирала, че е в потрес и би трябвало първо да си събере мислите. Пред телевизионния канал ое24 младата майка е споделила: "Ще бъда мощна поради моя дребен мъж ", имайки поради сина си.

Подобна политическа рецесия Австрийската република претърпява за първи път от 1945 година. Това съобщи нощес в късните телевизионни вести някогашният австрийски президент Хайнц Фишер, поканен да разяснява създалата се политическа обстановка. В момента "не може или към момента не може да се приказва за държавна рецесия ", съобщи той, "ала ситуацията е всичко друго, само че не и устойчиво ".

Най-голямата компликация пред Курц в този миг е желанието на опозицията да внесе избор на съмнение към него. Към нея ще се причисли и Австрийската партия на свободата, както заяви през днешния ден Херберт Кикъл. В този случай държавното управление на Австрийската национална партия, даже на местата на напусналите държавното управление министри да застанат специалисти, няма да има болшинство в Народното събрание, което също ще е казус в австрийската история, както означи Хайнц Фишер. Канцлерът ще разполага с 62 от 183 гласа, а 121 няма да са на негова страна. В този случай вотът на съмнение ще мине. Това също не се е случвало различен път в историята на Втората република, заключи Хайнц Фишер. При това състояние президентът ще би трябвало да разпореди на подобаваща персона, не безусловно политик, да сформира краткотрайно държавно управление. На въпрос дали Фишер ще е тази персона, защото се появиха сходни клюки, политикът отговори негативно.

Най-трудното за по този начин формираното държавно управление ще е да завоюва болшинството от депутатите.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР