Председателят на Африканския съюз, президентът на Сенегал Маки Сал, ще

...
Председателят на Африканския съюз, президентът на Сенегал Маки Сал, ще
Коментари Харесай

Лидерът на Африканския съюз Маки Сал ще се срещне с Путин в петък, за да "освободи запасите от зърнени култури"

Председателят на Африканския съюз, президентът на Сенегал Маки Сал, ще се срещне с съветския водач Владимир Путин в петък, защото войната в Украйна изостря продоволствената неустановеност на континента, удостовери представител на Апелативен съд пред POLITICO.

 

Сал и ръководителят на Комисията на Африканския съюз Муса Факи Махамат ще дойдат в Русия в четвъртък и ще се срещнат с Путин в петък.

Посещението е планувано " на фона на напъните на председателството да способства за усмиряване на войната в Украйна и за освобождение на запасите от зърнени култури и торове, чиято обсада визира изключително мощно африканските страни ", се споделя в изказване на сенегалската организация за печата.

 

Сал се включи в разискването на продоволствената сигурност на срещата на върха на Европейския съвет в сряда, като съобщи пред водачите на Европейски Съюз посредством видеозапис, че дефицитът на хранителни артикули в Африка е " доста сериозен и обезпокоителен ".

 

Русия, която нахлу в Украйна през февруари, блокира износа от черноморските пристанища на страната, отбелязва Политико. Сал също по този начин повтори изказванията на френския президент Еманюел Макрон, който съобщи, че Африка и Европа не би трябвало да " падат в клопката " и да се опълчват на съветския роман, който упреква за дефицита западните наказания. " Разказът " в Африка " е там ", сподели Сал на европейските си сътрудници в сряда.

Африканският съюз одобри и молбата на украинския президент Владимир Зеленский да направи видеообръщение към Апелативен съд, се споделя в изказването.

 

Износът на съветско зърно не може да стигне до Европа, защото глобите, наложени от Европейски Съюз на Москва, дейно блокират доставките, изясни от своя страна съветският външен министър Сергей Лавров.

" Въпреки че западните страни не престават да настояват, че зърното не е подложено на наказания, те по някаква причина пропущат да упоменат, че корабите, които транспортират съветското зърно, в действителност са подложени на наказания. Европейските пристанища не ги позволяват, няма застраховка и като цяло западните наказания нарушиха логистичната и финансовата инфраструктура, която Русия употребява за експорт на личното си зърно ", съобщи Лавров пред публицисти в Москва.

Европейски Съюз забрани на съветски кораби да влизат в пристанищата му като част от петия пакет от наказания, признат през април.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР