Председателят Иван Иванов се надява с по-доброто възнаграждение да може

...
Председателят Иван Иванов се надява с по-доброто възнаграждение да може
Коментари Харесай

КЕВР остава без права за сделката с CEZ, но с по-висок бюджет

Председателят Иван Иванов се надява с по-доброто заплащане да може да притегли качествени специалисти в регулатора.

© Надежда Чипева Още по тематиката
Скъпият ток от тецове на Ковачки и Папазов няма да бъде обезпечено изкупен

Включването им в системата би коствало 330 млн. лева годишно, което би вдигнало цената на електрическата енергия за бита с 16%
24 апр 2018
Комисия за защита на конкуренцията не видя проблеми в подготвяната промяна в енергетиката

Промените в законодателството ще бъдат гласувани дефинитивно от Народното събрание тази седмица
23 апр 2018
ВЕИ ще могат да подписват контракти непосредствено с потребителите

" Не си губете времето с планове като АЕЦ " Белене ", споделя президентът на EUFORES Клод Турме
22 апр 2018
Марешки и " Патриотите " са най-активни в наддаването за членове на КЕВР

Само две нови имена има измежду общо петте оферти за попълване на състава на енергийния регулатор
18 апр 2018
Резервирай ми 17 милиона

Държавата усилва студения запас и евентуално вкарва нов състезател в него - Топлоелектрическа централа " Варна "
13 апр 2018 Възможността Комисията за енергийно и водно контролиране да позволява покупко-продажби като тази за сдруженията на CEZ у нас бе отхвърлена от отрасловата комисия в Народното събрание при второто четене на измененията в Закона за енергетиката във вторник. Първоначално депутатите поддържаха предлагането на Обединението патриоти, само че в този момент позицията им е, че регулаторът не трябва да се меси в частно-правните връзки.

В същото време бе призната корекция, която напълно трансформира финансовия и административния модел на КЕВР. От бюджетна дотация ще се премине към самоиздръжка, а работещите в комисията ще бъдат преназначени на трудови контракти и ще изгубят статута си на държавни чиновници. С това заплатите в институцията ще бъдат нараснали до междинните равнища за енергийния бранш - към 3500 лв..

Правомощия дадени, пълномощия отнети

Точно 20 дни просъществува желанието на депутатите да овластят КЕВР с права за разрешаване на покупко-продажби в енергетиката. На 4 април бе утвърдено на първо четене предлагането на " Обединени патриоти " - и по-точно от депутатите на Вътрешна македонска революционна организация и " Атака ", регулатора да се произнася за дейности по предписание с дялове и акции, представляващи повече от 20% от капитала на търговски сдружения, които са лицензирани за транспорт на електрическа енергия, топлинна сила и газ. На 24 април обаче болшинството народни представители в енергийната комисия гласоподаваха на второ четене смяна в текста, съгласно която КЕВР единствено ще би трябвало да се осведоми от лицензираните сдружения за планувана промяна в собствеността.

Подкрепа за първичната концепция на патриотите показаха единствено от Българска социалистическа партия. Според Жельо Бойчев няма европейска страна, в която може ей по този начин от всеки да се купи енергийно дружество. Министърът на енергетиката Теменужка Петкова обаче счита, че няма по какъв начин КЕВР да взема решение дали и от кое място е налично финансиране за дадена договорка, както и какво е отношението й за националната сигурност.

Пари, бонуси и други придобивки

С направено сред първо и второ четене на Закона за енергетиката предложение от депутатите Делян Добрев, Валентин Николов и Александър Ненков на КЕВР се дава право да образува независим бюджет от таксите, които образува. Става дума за към 11 млн. лева на година. Сега комисията се устоя посредством годишна държавна дотация от 4 млн. лв.. Освен това всички държавни чиновници, които работят в регулаторния орган ще преминат на трудово правно отношение. Това, съгласно Добрев, ще разреши да бъдат увеличени възнагражденията им, защото Закона за държавните чиновници слага тавани на заплатите. Например, чиновниците на комисията ще могат да получават
бонуси за реализирани резултати и да бъдат награждавани с оценки, с предметни или парични награди до размера на главната месечна заплата. Ще има и средства за представително облекло на стойност до три минимални работни заплати, както и застраховки " Живот " и " Злополука " за сметка на бюджета на комисията.

Промяната няма да засегне само самите комисари и ръководителя Иван Иванов, които се назначават от Народното събрание, а възнагражденията им са уредени със Закона за енергетиката.

Против тази промяна се разгласи Рамадан Аталай от Движение за права и свободи с претекста, че прекратяването на служебните правни отношения на чиновниците и замяната им с трудови ще разреши на ръководителя на КЕВР да уволнява и назначава по свое убеждение.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР