Председателят и заместник-председателите на парламента ще могат да оглавяват постоянните

...
Председателят и заместник-председателите на парламента ще могат да оглавяват постоянните
Коментари Харесай

Председателят на НС и заместниците му ще могат да оглавяват комисии

Председателят и заместник-председателите на Народното събрание ще могат да оглавяват непрекъснатите комисии, взеха решение депутатите, членове на комисията по измененията в Правилника на Народното събрание/НС/. Ръководството на Народно събрание до момента не можеше да оглавява комисии.

Предложението е на Демократична България, защото дребните парламентарни сили ще могат да имат по-голямо посланичество в комисиите. Движение за права и свободи, от своя страна, видяха в него опит ген. Атанас Атанасов от Демократична България да бъде препоръчан за началник на бъдещата комисия по вътрешна сигурност.

„ Г-н Славов /Атанас Славов - б. р./ се грижи за своя съпартиец. Много забавен метод да се смени статуквото с това преди статуквото. Ще си запазя някои хубави причини и за на следващия ден, за зала “, даде обещание Хамид Хамид от Движение за права и свободи. В отговор Атанас Славов отхвърли да става дума за трудоустрояване.

Предложението получи поддръжката на Българска социалистическа партия.

„ Такава опция е имало и преди ", означи Филип Попов от левицата.

В 47-ия парламент ще има и две нови комисии. Едната е Комисия по предварителна защита и противопоставяне на корупцията, а другата Комисия по туризъм. И двете са по предложение на ръководителя на парламентарната група на „ Продължаваме промяната “ Андрей Гюров.

От Комисията по електронно ръководство и осведомителни технологии отпада думата „ цифровизация “ от името на комисията. Комисия по енергетиката пък към този момент няма да дава отговор и за климата, която бе част от името на комисията.

Новата комисия по корупцията ще реализира надзор върху КПКОМПИ и на 3 месеца ще може да изисква отчет. В случаите, в които е открита корупция, ще подава сигнали към способените органи. Има право да изслушва и основния прокурор и Главния контрольор към Инспектората на Висш съдебен съвет. Ще прави и разбор на активността на прокуратурата и Инспектората към Висш съдебен съвет, показва се още в плана на устав.

Окончателно текстовете ще бъдат гласувани на следващия ден в пленарната зала.
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР