Председателят и общинските съветници Борис Бонев и Бойко Димитров от

...
Председателят и общинските съветници Борис Бонев и Бойко Димитров от
Коментари Харесай

Режат парите на съветниците в СОС за участие в общински бордове, но вдигат заплатите им

Председателят и общинските съветници Борис Бонев и Бойко Димитров от групата на " Продължаваме промяната - Демократична България " ( " Спаси София " ) още на 14 март са внесли предложение да бъде прекратено заплащането на общински съветници, които са в бордовете на общинските профилирани органи. Изменението се употребява с поддръжката и на другите политически групи в СОС.

Това ще стане с смяна на Правилника за организация и работа на Специализирания общински приватизационен фонд, Правилника за активността на Столичната общинска организация за приватизация и Правилника за организацията и активността на Общинския гаранционен фонд за дребни и междинни предприятия на Столичната община, осведоми още Петров.

Причините са, че членовете на препоръките получават заплащане за сметка на бюджета на Столична община (СО), на основата на одобрена с бюджета на Следствен отдел към окръжна прокуратура за календарната година план-сметка. Досега от всички 61 общински съветници 31 са получавали като членове в надзорните органи в допълнение възнаграждение, което е възлизало - от 2015-а до 2019 година на 134 хиляди лева месечно, а от 2019 година на 95 хиляди лева месечно.

Членовете на общинския съвет получават заплащане на съображение член 34, алинея 1 от Закона за локалното самоуправление и локалната власт и то не може да бъде повече от 70 на 100 от брутната работна заплата на ръководителя на общинския съвет за съответния месец, като общинските съветници получават заплати за присъединяване си в съвещанията на СОС и на неговите комисии.

Действащите разпореждания в правилниците на общинските профилирани органи, чиято анулация се предлага, плануват възнаграждение на заплащане на общинските съветници отвън плануваното от тази наредба. Освен това вносителите считат, че е неправилно да се получават хонорари при неработещи органи с изминал мандат - от октомври 2023 година, ежемесечно и до в този момент, а огромна част от лицата, на които се заплаща и към сегашния миг не влизат в състава на определения за мандат 2023-2027 година, посочи Петров.

На идното съвещание на СОС по предложение на съвсем всички политически групи в градския парламент, ще се направи актуализация на заплатите на кмета Терзиев, общинските съветници и районните кметове. Причината е, че те не са променяни от 10 години, а това е интервал, в който се регистрира доста покачване на цените на стоките и услугите, изясни още Петров.

Освен това кметовете и общинските съветници на доста по-малки обитаеми места получават по-високи хонорари от тези в столицата, макар че в София се носи отговорност за бюджет в размер на 2,5 милиарда лева, показва ръководителят на СОС.

Кметът на София Васил Терзиев подари последните си две заплати за построяването на храм в " Люлин " на името на св. патриарх Евтимий Търновски и в помощ на нуждаещо се момиче.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР