Председателя на ЕС Шарл Мишел призова за по-тесни връзки с

...
Председателя на ЕС Шарл Мишел призова за по-тесни връзки с
Коментари Харесай

Шарл Мишел: Трябва да засилим партньорството с Централна Азия

Председателя на Европейски Съюз Шарл Мишел прикани за по-тесни връзки с Централна Азия по време на първото си публично посещаване в Казахстан - главната икономическа мощ в района, в който въздействието на Русия е сложено под въпрос.

" Централна Азия и Европа се сближават и стават все по-свързани ", съобщи Мишел на конференция с президента на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев в столицата Астана.

Той назова Казахстан " основен сътрудник " и изрази вяра " да развием съдействието си ".

" Посещението ми се организира в сложен миг за Европа и района като цяло ", съобщи Мишел, като осъди " нападателната война " на Москва.

Той би трябвало да се срещне с водачите на петте централноазиатски страни - Казахстан, Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан и Туркменистан.

Това е първата среща на високо ниво сред Европейски Съюз и Централна Азия, а Мишел я назова " доста повече от политически разговор сред два района ".

" Тя е мощен знак на нашето засилено съдействие ", сподели той.

Той открои Казахстан като главен търговски сътрудник на Европейски Съюз и прикани за развиване на транспортната инфраструктура в страната, която се стреми да понижи зависимостта си от Москва, откогато тя изпрати войски в Украйна.

Посещението на Мишел идва две седмици откакто Астана беше хазаин на няколко срещи на върха с присъединяване на Русия, Китай и Турция - също стремящи се да засилят въздействието си в района.

Централноазиатските страни се движат по тънка линия във връзка с нападението на Кремъл над Украйна, като нито го осъждат, нито намерено го поддържат.

През юни Токаев даже влезе в обществен конфликт с съветския президент Владимир Путин, отказвайки да признае украинските сепаратистки републики.

Богат на въглеводороди и минерали, Казахстан се намира в центъра на огромния план на Китай за нов път на коприната.

Подобно на Пекин, Турция също ускорява ползите си в района, наблягайки своите етнолингвистични и религиозни връзки с Централна Азия. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР