Председателството на Съвета на Европейския съюз е голям момент за

...
Председателството на Съвета на Европейския съюз е голям момент за
Коментари Харесай

За българите европредседателството е шанс за натиск върху политическия елит, смята експерт

Председателството на Съвета на Европейския съюз е огромен миг за България и българите го знаят, разяснява Крисчън Оливър от авторитетното издание " Политико ". По думите му това се вижда и в медиите, които наблюдават доста деликатно въпроси като корупцията в страната и връзките с Русия.

Оливър отбелязва, че новините от България през последните две години не са били изключително положителни и напомня бежанската вълна и банковата рецесия през 2014 година Българите знаят, че в този момент са в светлината на прожекторите и всички ще гледат към тях доста деликатно.

По думите му в България царува необятното чувство, че хората не желаят личната им страната да наподобява зле, само че в това време считат, че политическата класа е извънредно неприятна и би трябвало да бъде осъдена и да бъде държана виновна за неработещата правосъдна система.

Според него българите харесват концепцията, че ще бъдат в центъра на вниманието, което може би ще накара политиците да стартират да работят добре.

Хората не желаят страната им да бъде опетнена на международната сцена, тъй като това е завладяваща страна, към която всеки българин е завързан, и считат, че политическата класа я унищожава, разяснява специалистът.

По думите му съществува вяра, че ще има един технократски хайлайф, който ще оказва помощ за ежедневните действия, свързани с европредседателството. Това не са политиците, които се виждат всеки ден в София, а хората, които ще могат да оказват помощ зад сцената, добавя Оливър.

На въпроса дали политическите партии ще работят дружно, с цел да оказват помощ България да наподобява добре, или в действителност ще се борят между тях и ще употребяват платформата на председателството, с цел да печелят политически точки вкъщи, Оливър дава отговор, че вътрешните битки са огромен проблем и печеленето на точки евентуално ще бъде по-важно от това всички да си сътрудничат.

Оливър е създател на текста за " Политико " за " удоволствията и клопките на едва познатата столица на страната ", станал прочут като справочник за еврочиновниците, които София ще посрещне по време на европредсеателството. По този мотив той отбелязва, че столицата сега изживява нещо като взрив и въпреки да не е най-красивият град в Европа, има сила и темперамент.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Европредседателството (22)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР