Председателството на Съвета на ЕС беше първо за нас, но

...
Председателството на Съвета на ЕС беше първо за нас, но
Коментари Харесай

Павлова: Председателството ни остави траен положителен ефект за Европа

Председателството на Съвета на Европейски Съюз беше първо за нас, само че освен за нас и Балканите, само че и за Европа остави дълготраен позитивен резултат, съобщи министър Лиляна Павлова, която взе участие в интернационалната конференция " Ефективният обществен разговор - значим инструмент в интеграционния развой на страните от Западните Балкани " в централата на КТ " Подкрепа " през днешния ден, представена от Българска телеграфна агенция.

Павлова регистрира, че по един от целите - обществената сфера и заетостта, сме създали пробив. Поставихме си високи цели, само че постигнахме даже и повече от предстоящото, тъй като доста от тематиките бяха тези, по които не можеше да се реализира компромис и единно решение от доста години, само че ние успяхме, означи министърът.

Павлова даде като образци директивата за командированите служащи, европейската рамка за дейно чиракуване, както и досието за съгласуваност на системите за обществена сигурност. Тя уточни, че положителната съгласуваност сред обществените системи ще способства за отбрана на правата на работещите и на работодателите.

Както Балканите се нуждаят от Европа, по този начин и Европа се нуждае от Балканите, разяснява още Лиляна Павлова. Ние на Балканите умеем да бъдем диалогични и прагматични, когато би трябвало, и да търсим това,което ни сплотява, тъй като знаем какъв брой елементарно можем да намерим това, което ни разделя, сподели тя.

Нашата упоритост и предпочитание е по какъв начин да разпространим това, което натрупахме като опит и добър разговор сред институции, в Западните Балкани, 11 години след присъединението ни към Европейски Съюз научените уроци са тези, които желаеме да споделим, разяснява министърът.

Павлова напомни, че така наречен Софийски дневен ред включва редица планове за съгласуваност, в това число и за обмяна на опит и планове, ориентирани към даване на положителни практики.

Президентът на КТ " Подкрепа " Димитър Манолов означи, че България е постигнала условен прогрес и е натрупала доста опит в процеса на интеграция. След 10 години участие в Европейски Съюз можем да приказваме и за грешките, които допуснахме, и бихме могли да бъдем потребни на другите да не позволен същите неточности, разяснява той.

Програмата на конференцията включа тематики, свързани с развиването на националните индустриални връзки, провокациите пред обществения разговор и опциите за задълбочаване на съдействието сред синдикалните организации от района за по-активно присъединяване в интеграционния развой на Западните Балкани.

Конференцията се организира под егидата на Европейския работен център EZA.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР