Председателството беше възможност за Европа и България, но тя беше

...
Председателството беше възможност за Европа и България, но тя беше
Коментари Харесай

Нинова обвини правителството, че е изолирало президента по време на европредседателството

" Председателството беше опция за Европа и България, само че тя беше пропусната. Управляващите би трябвало да си вземат поука ", сподели ръководителят на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова по време на доклада на държавното управление за свършеното по време на българското председателство на Съвета на Европейски Съюз.
 Борисов: Резултатите от европредседателството не са пиар, a действителност
Тя съобщи, че председателството е било превърнато в еднопартийно мероприятие за персонален рейтинг на един човек. " Правителството по това време излъчваше неустойчивост на ръководещата коалиция. Държавата излъчваше неустановеност ", съобщи тя.

Нинова се обърна към ръководещите с думите: " Изолирахте президентската институция. Президентът Радев се опита да компенсира това, което българското държавното управление не направи. Вие не пропуснахте да го охулите даже за това ".

Според водача на Българска социалистическа партия държавното управление е изолирало и Народното събрание по време на европредседателството. Не съумели да приобщят и правосъдната власт и Неправителствени организации бранша през това време. " Стигнахте до там, че съдружен сътрудник в държавното управление и ръководител на партия да се оплаче обществено, че не е канен на събитието на държавното управление. Това не е единодушие. Вие не успяхте да мобилизирате национална сила и Европредседателството като идея и резултатът от това ще бъде увеличаващ се евроскептицизъм ", добави Нинова.

" Ще кажете, че и Българска социалистическа партия ви завижда. Сигурно и тези стотици хиляди българи по улиците на митинги и те ви завиждат, несъмнено тези ваши съдружни сътрудници и те ви завижда ", сподели още тя.

Тя откри и виновност у председателството за комерсиалната война със Съединени американски щати. " По време на българското председателство българската стопанска система получи сериозен удар. Тази комерсиална война ще понижи конкурентоспособността на европейската стопанска система, оттова и на българската ", сподели Нинова.

В началото на изявлението си водачът на Българска социалистическа партия разгласи, че дава справедлива оценка на европредседателството без политически пристрастености и страсти. Подчерта, че рецензиите и за несвършената работа се основават на признатите от Народното събрание цели пред европредседателството и на свършеното от тях. Според нея по трите съществени приоритета - консенсус, конкурентоспособност и кохезия, не е реализирано задоволително.

Лидетът на БСП разкритикува и премиера, като персонално се обърна към него.  " Вие произнесохте в Брюксел изречението: " Ние не пазим добре европейската граница и пропуснахме 60 хиляди мигранти ". Как желаете да ни одобряват в Шенген при такова самопризнание на най-висше ниво. Вие не изпълнихте задачата, сложена от българския парламент да ревизирате Дъблинския правилник ", сподели тя.

Нинова съобщи, че по време на европредседателството България е претърпяла неуспех и по тематиката за общата европейска защита. " Резултатът в тази сфера е, че 9 европейски страни са се оповестили за нов боен съюз без България. Никой не ни е пита, само че никой не си е споделил мнението. Председателят на Европейски Съюз, водачът в този интервал, не е споделил своето мнение по този въпрос и не е поканен в това семейство на нови 9 европейски страни. Това ли ви е общата отбранителна политика на Европа? ", разгласи тя.

Тя разкритикува и резултатите от приоритета за европейската интеграция на Западните Балкани. По думите й резултатите от срещата в София по тематиката са били оттегляне от към този момент постигнатото преди нея.

Нинова сподели още, че в страната е имало и различия сред патриотите във властта. В отговор ръководителят на парламентарната група на " Обединените патриоти " Волен Сидеров сподели: " Госпожо Нинова, ние си разменихме тези реплики след края на председателството. Изчакахме да свърши и тогава си разменихме тези реплики ".

По време на изявлението на Нинова председтаелят на паррламента Цвета Караянчева няколко пъти и направи забележка, че просрова времето, което й е настрана да приказва. Караянчева даже спря за малко микрофона на Нинова. Председателят на Народното събрание нито един път не направи заблежка на премиера, който също приказва по-дълго в сравнение с беше планувано. " Само да кажа, че гоподин Борисов приказва 15 минути, а госпожа Нинова и опозицията 16 минути и 4 секунди ", сподели Караянчева, когато Нинова спря да приказва.

" Председателството е процедура, с коятот ние се справихме отлично ", разяснява ръководителят на парламентарната група на " Обединените патриоти " Волен Сидеров. По думите му по време на това председателство българският глас се е чул. " Ние показахме, че не желаеме да бъдем външна страна на Европа.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР