Председателският съвет не успя да приеме процедурни правила за избор

...
Председателският съвет не успя да приеме процедурни правила за избор
Коментари Харесай

Депутатите не успяха да приемат правила за нов председател на парламента

Председателският съвет не съумя да одобри процедурни правила за избор на нов ръководител на Народното събрание. Това разяснява пред публицисти в Народното събрание Десислава Атанасова , ръководител на ПГ ГЕРБ-СДС след срещата на ръководителите на парламентарните групи. Атанасова осведоми, че поради неналичието на решение е плануван втори председателски съвет за през днешния ден.

" Решение не се взе, тъй като групите на ръководещата коалиция би трябвало да съгласуват решенията между тях, което за нас е необяснимо, тъй като ние сме ръководители на парламентарни групи, не знам с кого би трябвало да го стиковат, кого да питат и от кого да желаят позволение ", разяснява Атанасова.

Тя посочи, че от ГЕРБ-СДС упорстват ръководителите на парламентарни групи да одобряват още през днешния ден въпросните правила, тъй че на следващия ден първа точка от съвещанието да бъде избор на нов ръководител.

Да, в този момент заместник-председателят на най-голямата парламентарна група извършва длъжността ръководител, само че е редно българският парламент да има определен ръководител, разяснява Атанасова.

По думите ѝ в обстановката сега - гласоподаване на актуализацията на бюджета, иден избор на съмнение - изборът на нов ръководител би трябвало да стане във допустимо в най-кратък период. Търсим консенсус и сред останалите парламентарни групи , дружно да подпишем план на решение за приемане на процедурни правила и да преминем към избор на ръководител на българския парламент, сподели Атанасова и добави, че съгласно правилника всяка парламентарна група или коалиция може да издига свои претенденти.

Срокът за избор на нов ръководител съгласно правилника на Народното събрание е 14 дни от приемането на решението. До произвеждането на нов избор за ръководител на Народното събрание то се ръководи от заместник-председателя, излъчен от най-голямата парламентарно показана партия или коалиция.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР