Председателката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева, която подаде тъжба

...
Председателката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева, която подаде тъжба
Коментари Харесай

Прекратиха делото срещу съдия, надушил "корупционен мирис" у председателката на съда

Председателката на Софийския апелативен съд Даниела Дончева, която подаде просба против съдията от комерсиалното поделение Милен Василев, откакто той заподозря " мощен корупционен аромат " в изземването на делата му, измежду които и едно към КТБ с интерес за близо 102 млн. лв..

© Юлия Лазарова Пловдивският областен съд приключи делото против столичния арбитър Милен Василев, формирано по просба на председателката на Софийския апелативен съд (СапС) Даниела Дончева, откакто преди година и половина той я уличи в дейности със " мощен корупционен аромат ". Причината за тази оценка на магистрата беше, че през есента на 2017 година Даниела Дончева със заповед е направила по този начин, че да получи дело към банкрутиралата банка КТБ с веществен интерес от близо 102 млн. лева, което е било разпределено на арбитър Василев.

След като завършиха инспекциите на Висшия правосъден съвет (ВСС), Инспектората към Висш съдебен съвет и прокуратурата, които естествено оневиниха арбитър Дончева - макар заключението на комисия от Върховния касационен съд (ВКС), че има нарушаване при инцидентното систематизиране на делата в Софийския апелативен съд, тя подаде просба против арбитър Василев за засегнатост и клюка. Делото бе трансферирано в Пловдивския областен съд.

Абонирайте се за Капитал Получавате цялостен достъп до всички публикации и целия списък Функционален имунитет

В четвъртък на финала на съвещанието по това дело съдът в Пловдив е приел, че производството против арбитър Милен Василев следва да бъде прекъснато, тъй като той има функционален имунитет против наказателно гонене за дейности, осъществени във връзка на службата му. Съдът се е позовал на член 132 от Конституцията съгласно който " при реализиране на правосъдната власт съдиите, прокурорите и следователите не носят наказателна и гражданска отговорност за техните служебни дейности и за постановените от тях актове, в случай че осъщественото е съзнателно закононарушение от общ темперамент ". Определението на съда към момента не е оповестено, само че основанието за прекратяването значи, че в тази ситуация съдът приема, че митингът на арбитър Василев против непозволеното лишаване на състава му и нарушаването на правилото на инцидентното систематизиране на делата е осъществен в границите на неговата активност като арбитър.

След едно заявление, оповестено на таблото на съда

През есента на 2017 година арбитър Василев окачи заявление в съдийския кулоар на Софийския апелативен съд, където то е налично единствено за работещите в съда. В това заявление той разказва по какъв начин със своя заповед и.ф. председателката на съда Даниела Дончева, която гледа цивилен, а не търговски каузи, го е преместила на мястото на арбитър Стефан Гроздев, станал в това време член на Висш съдебен съвет. От своя страна арбитър Дончева поема делата на арбитър Василев, в това число и въпросното дело за 102 млн. лева

" Впоследствие с актуалната заповед вие ме махате от 6-и състав и слагате себе си на мое място, като изземвате всички до момента разпределени ми по законния ред и висящи каузи - явно преследвайки две цели: 1) да се накаже този, който доста знае (много плоско от ваша страна); 2) да овладеете делата, на които аз съм бил докладчик всред които (каква случайност) и въпросното т.д. №2832/2017 година с предмет иск за 102 млн. лева, към което към този момент сте проявявали нездравословен интерес ", написа в заявката, разлепено в палатата.

Подобни разбърквания би трябвало да стават с решение на Общото заседание на съдиите и на правилото за инцидентно систематизиране на делата, а практиката в съда е да се желае единодушието на магистрата при пренасяне в различен състав, сочи Василев.

Не е без значение, че същото заявление е заведено в регистратурата на Софийския апелативен съд. Същевременно обаче беше публикувано в обществените мрежи, въпреки и не от създателя му. Естествено наличието му провокира обществен скандал.

Даниела Дончева се видя принудена да изиска инспекция от страна на прокуратурата и Инспектората към Висш съдебен съвет. Въпреки заключението на проверяващия контрольор, че в тази ситуация има нарушавания и би трябвало да се изиска дисциплинарно произвеждане, инспекторатът не предприе такава стъпка. На своя ред ръководителят на Върховен касационен съд Лозан Понав изиска дисциплинарка, само че Висш съдебен съвет и на него отхвърли. Прокуратурата не откри закононарушение.

Съдия Даниела Дончева може да апелира прекратяването на делото пред окръжния съд, както и присъдените й разходи от над 1800 лева, които би трябвало да заплати на Василев.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР