Председателката на парламента Ива Митева искаше, но нямаше желание да

...
Председателката на парламента Ива Митева искаше, но нямаше желание да
Коментари Харесай

Манолова: Ива Митева искаше, но нямаше желание да започне съдебна реформа

Председателката на Народното събрание Ива Митева искаше, само че нямаше предпочитание да стартира правосъдна промяна, по тази причина не насрочи изключително съвещание. Приемането на първия закон за започване на правосъдната промяна – този за Бюрото за отбрана към основния прокурор, е осуетен от отхвърли да се насрочи изключително съвещание, макар че законът бе признат на две четения в правната комисия.

Това съобщи ръководителят на парламентарната група „ Изправи се БГ! Ние идваме! “ Мая Манолова пред медиите в Народното събрание през днешния ден.

Тя акцентира, че в тази ситуация не става дума просто за съвещание на Народното събрание, а за късмет дефинитивно да бъде признат закона за Бюрото за отбрана към основния прокурор и да бъде стартирана правосъдната промяна.

Конституцията е пределно ясна, че при искане на една пета от народните представители ръководителят на Народното събрание е задължен да насрочи изключително съвещание. Така са правили всички ръководители на Народното събрание до момента. Призовавам Ива Митева да постъпи честно към българската Конституция и да не се извинява с процедурни хватки. Все още има опция да насрочи изключително съвещание, добави Манолова.

Не е нужно чиновническо мислене, а мислене на правист, конституционалист и ръководител на Народното събрание. В противоположен случай за ръководителя на Народното събрание ще приказваме „ искаше, само че нямаше предпочитание “, сподели още тя.

Относно довода на Митева за период от 72 часа, с цел да се свика изключително съвещание,  Манолова съобщи, че е решение на Народното събрание дали да бъде спазен този период. Парламентът към този момент реши друго във връзка с бюджетите и самата Ива Митева включи в програмата на Народното събрание за предходната седмица държавния бюджет без да са минали въпросните 72 часа, изясни тя.

Манолова дефинира 46-тия парламент като къс, само че ефикасен по отношение на решенията, които са значими за хората – пенсиите и майчинството. Важно е, че пенсионерите ще получат в допълнение 120 лева в изискванията на COVID-криза и след 13 години най-сетне ще се направи преизчисляване на пенсиите, което ще стартира от 25 декември. Важно е, че има задоволително поддръжка за майките във втората година на майчинството, за земеделските производители, компаниите, самоосигуряващите се лица, културните дейци, общините в изискванията на пандемия, сподели тя.

Жалко е, че едно от огромните обещания, които обединенията на митинга дадохме на хората – започване на правосъдната промяна, не се случи поради процедурните хватки на Има Такъв Народ. Пред очите на българските жители се видя от кои парламентарни групи бяха неодобрени съвещанията на правната комисия, тъй че след десетки събирания тя да одобри единствено на първо четене закриването на профилираните съдилища и прокуратура, добави Манолова.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР