Председателката на Европейската централна банка Кристин Лагард е изправена пред

...
Председателката на Европейската централна банка Кристин Лагард е изправена пред
Коментари Харесай

Поскъпването на еврото се превръща в поредния проблем за ЕЦБ

Председателката на Европейската централна банка Кристин Лагард е изправена пред ново предизвикателство – с изключение на за забавящото се икономическо възобновяване и понижението на инфлацията, тя би трябвало да откри отговор и на внезапното повишаване на еврото, написа Блумбърг.

Единната европейска валута напредна с 12% в границите на пет месеца от въвеждането на строгите ограничаващи ограничения против разпространяването на ковид, прескачайки границата от 1,20 $ за евро за първи път от над две години.

Много вложители са на мнението, че тази наклонност ще се резервира, като два водещи представители на ЕЦБ признаха, че това тревожи институцията.

„ Обменният курс евро-долар има огромно значение, ” съобщи основният икономист на ЕЦБ Филип Лейн по време на онлайн конференция. „ Ако има сили, които движат този курс, то измежду тях са международните и европейските прогнози, както и паричната ни политика “, добави той.

Силното показване на еврото е единствено една част от по-обширната картина на доларовата уязвимост, която докара зелените пари до най-ниското им равнище по отношение на другите водещи валути валути от повече от две години. Еврозоната обаче е подложена на необикновен напън, имайки поради зависимостта на района на единната валута от износа и продължаващата от години слаба инфлация.

По-силната валута понижава конкурентоспособността на износа и потиска растежа на цените, като прави вноса по-евтин. Бързото повишаване на еврото постоянно се превръщаше в причина някогашният ръководител на ЕЦб Марио Драги да показва опасения, че това може да отслаби стопанската система.

Сега наследничката му ще би трябвало да реши дали да ползва сходна тактичност.Това може да се случи на конференцията след идващото съвещание на ЕЦБ на 10 септември, когато ще бъдат показани обновените стопански прогнози.

Червена линия

„ Курсът от 1,20 $ за евро е нещо като алена линия “, разяснява Катарина Утермол, старши икономист в Allianz. „ В момента ЕЦБ няма доста потребни ходове, с изключение на да опита да обезцени валутата с думи, насочвайки фокуса върху продължаващата икономическа неустановеност, като в същото време с това остави отворена вратата за в допълнение разширение на програмата за изкупуване на активи на по-късен стадий през годината “, добави тя.

Сериозността на обстановката пролича и през вчерашния ден след публикуването на данните за инфлацията в Еврозоната. Годишната инфлация в района на единната валута навлезе в негативната територия за първи път от четири години, падайки до минус 0,2% през август, по отношение на 0,4% през юли.

Износителите обаче към момента не усещат отрицателния резултат от обменния курс, като това се дължи на обстоятелството, че пред тях има по-налещащи проблеми, най-големият от които е международната криза.

„ По-силното евро явно носи спомагателна тежест на експортьорите, само че това, по-важното за тях е, че международното търсене остава относително ниско “, разяснява Олаф Вортман, икономист в немската индустриална асоциация VDMA.

Членът на Управителния съвет на ЕЦБ Изабел Шнабел съобщи тази седмица, че от централната банка наблюдават развиването на валутните пазари и че до известна степен тя гледа положително на протичащото се.

„ Поевтиняването на $ може да бъде прегледано частично като симптом, че международното доверие се завръща. Това отразява поврат на по-ранната наклонност на приток на средства към активите леговище в Съединени американски щати, когато вложителите се насочиха към държавния дълг и нискорисковите активи “, разяснява тя.

Неясен резултат

Шнабел съобщи още, че резултатът от повишаването на еврото върху инфлацията остава неразбираем – позиция, която е поддържа прочуване на ЕЦБ, съгласно което въздействието на валутните придвижвания върху измененията на цените е намаляло през последните десетилетия.

Въпреки това централната банка изпитваше компликации да реализира целевата инфлация от малко под 2% дълго преди пандемията, което значи, че полагането на по-голям напън върху инфлацията може да успокои някои членове на управителния съвет.

„ Когато имате мощно евро и пазарни упования, че то ще продължи да нараства, евентуално е прогнозите за инфлацията да бъдат ревизирани надолу “, споделя  Карстен Бжески от ING Германия. „ ЕЦБ ще би трябвало да реши, както го правеше в предходните години, дали би трябвало да направи повече за инфлацията “, прибавя той.

Коментарите на Лейн се отразиха на курса на еврото, който доближи 1,19 $ към 8:58 часа немско време. Според калкулации на Блумбърг вероятността единната валута да нарастне до над 1,25 $ за евро в границите на идващите три месеца е по-голяма от тази да падне под 1,13 $ за евро.

„ Силата на еврото наподобява несъразмерна, само че за момента би трябвало да почитаме набраната инерция и настройките на пазара “, разяснява Рос Хъчинсън от Aberdeen Standard Investments. „ Не можем да изключим опцията от ново повишаване “, добави той.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР