Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви днес,

...
Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви днес,
Коментари Харесай

ЕК: Има напредък в преговорите за Брекзит, следващите дни са критични

Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен съобщи през днешния ден, че не може да каже дали ще бъде реализирано комерсиално съглашение с Англия, само че прогрес в договарянията има и идващите дни ще бъдат сериозни, съобщи Ройтерс.

Англия публично напусна Европейски Съюз през януари, само че двете страни пробват да се договорят за режима на комерсиалните си връзки на стойност близо 1 трилион $ годишно. Преходният интервал, до края на който би трябвало да бъде реализирана договорка, изтича на 31 декември.

Както вървят нещата, не мога да ви кажа дали ще има договорка или не. Мога обаче да ви кажа, че към този момент има път към съглашение. Този път може и да е стеснен, само че го има, съобщи Фон дер Лайен пред Европейския парламент.

По думите й е открита посока за прогрес по множеството тематики, само че два въпроса остават висящи - равнопоставения достъп до пазарите и рибарството.

Рибарството е един от най-трудните оставащи въпроси и съгласно председателката на Европейска комисия по него е допустимо и да не бъде реализирано съглашение.

Англия упорства да поеме контрола над водите си, а Европейски Съюз желае до достъп до водите, богати на риба.

"Разговорите за риболова към момента са доста сложни. Понякога има чувство, че няма да успеем да разгадаем тези проблеми ", сподели Фон дер Лайен, заричайки се да продължи договарянията.
Според европейски представител Европейски Съюз е отхвърлил английско предложение за поетапен достъп до английските води за интервал от три години.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР